. 0; 0: 0-0

Kronik Hastalığa Sahip Çocukların Psikososyal Sorunları: Pediatrik Sosyal Hizmet Müdahaleleri Odağında Bir Derleme

Ecren Aydın Engin1, Filiz Yıldırım1, Eda Purutçuoğlu2
1Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı, Ankara
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı, Ankara

Kronik hastalığın uzun süren tedavisi; bu hastalığı deneyimleyen çocuğun fiziksel, sosyal, duygusal açıdan pek çok sorun yaşamasına neden olmaktadır. Düşük benlik saygısı, yetersizlik hissi, kendine olan güvenin azalması fiziksel açıdan öne çıkan sorunlar arasındadır. Duygusal sorunlar arasında korku, kaygı, üzüntü, öfke gibi duygular daha belirgin olur. Arkadaşlar arasında, sosyal aktivitelerde, okul hayatında sorun oluşturan riskler ise sosyal açıdan yaşanabilecek sorunlardır. Kronik hastalığa sahip çocuğun bu sorunlarla baş etmesinde bu sorunların biyopsikososyal yaklaşımla değerlendirilmesi önemlidir. Böyle bir yaklaşım bu hastalığı deneyimleyen çocuğun ve ailesinin sorunlarının bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesini sağlar. Bu çocukların benlik saygısı, duygusal ve davranışsal tepkileri, okul ve sosyal yaşamları, kontrol kaybı ve bilgi eksikliği, ailelerinin işlevselliği gibi pek çok açıdan yaşadığı psikososyal sorunlarla baş etmelerinde, bu yaklaşımı odağa alan pediatrik sosyal hizmet müdahalelerinin önemli bir potansiyele sahip olduğu bildirilmektedir. Bu derleme çalışmanın amacı, kronik hastalığa sahip çocukların ve ailelerinin psikososyal uyumuna etki eden sorunları odağındaki pediatrik sosyal hizmet müdahalelerinin önemini literatür ışığında açıklamaktır. Bu derleme çalışma, kronik hastalığa sahip çocukların sağlığı ve refahı alanında çalışan sosyal hizmet uzmanları başta olmak üzere bu konudaki ekip çalışmasının parçası olan sağlık profesyonellerinin kanıta dayalı müdahalelerine bilgi temeli sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: kronik hastalığa sahip çocuk, psikososyal sorunlar, pediatrik sosyal hizmet müdahaleleri


Psychosocial Problems of Children with Chronic Diseases: A Review Focusing on Pediatric Social Work Interventions

Ecren Aydın Engin1, Filiz Yıldırım1, Eda Purutçuoğlu2
1Department of Social Work, Faculty of Health Science, Ankara University, Ankara, Turkey
2Department of Social Work, Faculty of Gülhane Health Sciences, Health Sciences University, Ankara, Turkey

Long-term treatment of chronic disease causes many physical, social, and emotional problems for children enduring such treatment. Low self-esteem, feelings of inadequacy and decrease in self-confidence become prominent experienced physical problems. Among emotional problems, sentiments of fear, anxiety, sadness, and anger are more evident. Social problems are among risks causing problems during interaction with friends, in social activities and at school. It is important to follow a biopsychosocial approach in evaluation of children coping with these problems. Such approach enables a holistic evaluation of difficulties of the family and child suffering from disease. It has been reported that pediatric social work interventions focusing on this approach have an important potential in dealing with psychosocial problems experienced by these children in many aspects such as self-esteem, emotional and behavioral reactions, school and social life, loss of control and lack of knowledge, and the functionality of their families. The purpose of this review is to put forth in the context of literature the importance of pediatric social work interventions focusing on problems effecting psychosocial adaptation of children with chronic disease and their families. This study may provide information base mainly social workers working in the field of health and welfare of children with chronic diseases as well as to evidence-based interventions of health professionals who are part of a team study.

Keywords: children with chronic diseases, psychosocial problems, pediatric social work interventions


Ecren Aydın Engin, Filiz Yıldırım, Eda Purutçuoğlu. Psychosocial Problems of Children with Chronic Diseases: A Review Focusing on Pediatric Social Work Interventions. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Ecren Aydın Engin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar