. 0; 0: 0-0

Türkiye'deki bir merkezde COVID-19 pandemisi ve karantina sürecinin epilepsili çocuk hastaların kaygı düzeylerine etkisi

Dilşad Yıldız Miniksar1, Betül Kılıç2, İsmail Kaytan2, Esra Özpınar2, Ökkeş Hakan Miniksar3, Yasemin Topçu2, Kürşad Aydın2
1Yozgat Bozok Üniversitesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Yozgat, Türkiye
2İstanbul Medipol Üniversitesi, Çocuk Nöroloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Yozgat Bozok Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Yozgat, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, Türkiye'de COVID-19 salgını sırasında epilepsili çocuk hastalar ile sağlıklı kontrollerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada, epilepsi nedeniyle izlenen ve karantinaya alınan 10-17 yaş arası hastalara durumluk (STAI-I) ve sürekli (STAI-II) anksiyete ölçekleri uygulandı. Anksiyete durumu ve potansiyel risk faktörleri sağlıklı yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol grubu ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Bu çalışmaya 40 epilepsi hastası ve 40 kontrol dahil edildi. Epilepsi grubundaki hastaların %92,5'i orta ve %7,5'i şiddetli anksiyeteye sahipti (ortalama STAI-I ve STAI-II değeri sırasıyla 40.3 ± 4.8 ve 40.9 ± 10.5 idi). STAI-I ve STAI-II ölçek puan ortalamaları açısından epilepsi ve kontrol grupları arasında anlamlı fark yoktu (p = 0.756, 0.914). Durumluk kaygı puanları düşük, orta ve yüksek kaygı düzeyi olarak kategorize edildiğinde, epilepsi grubunda orta-yüksek durumluk kaygı, kontrol grubunda orta-düşük durumluk kaygı saptandı. Nöbet sıklığı yüksek olan hastalarda durumluk kaygı düzeyi yüksek bulundu (p=0,045). Durumluk ve sürekli kaygı ölçeği puanları ile epilepsi süresi, karantina süresi, nöbet tipi, ilaç direnci, antiepileptik türü gibi faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Toplum sağlığını yaygın olarak etkileyen durumlarda klinisyenler epileptik hastaların ruh sağlığına da odaklanmalıdır. Bu nedenle epilepsili çocuk hastalara ruh sağlığı desteği verilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, epilepsi, anksiyete, karantina


The impact of COVID-19 pandemic and quarantine process a center in Turkey on anxiety levels of pediatric patients with epilepsy

Dilşad Yıldız Miniksar1, Betül Kılıç2, İsmail Kaytan2, Esra Özpınar2, Ökkeş Hakan Miniksar3, Yasemin Topçu2, Kürşad Aydın2
1Yozgat Bozok University, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Yozgat, Turkey.
2Istanbul Medipol University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Neurology, Istanbul, Turkey
3Yozgat Bozok University, Department of Anesthesiology and Reanimation, Yozgat, Turkey.

INTRODUCTION: In this study, we aimed to compare the levels of state and trait anxiety in pediatric patients with epilepsy and healthy controls during the COVID-19 outbreak in Turkey.
METHODS: In this study, the state (STAI-I) and trait (STAI-II) anxiety scales were applied to patients between the ages of 10-17 years that had been followed due to epilepsy and were in quarantine. Anxiety status and potential risk factors were compared with healthy age and gender-matched control group.
RESULTS: This study included 40 epilepsy patients and 40 controls. Among the patients in the epilepsy group 92.5% had moderate and 7.5% had severe anxiety (mean value of STAI-I and STAI-II were 40.3 ± 4.8 and 40.9 ± 10.5, respectively). There was no significant difference between epilepsy and controls groups in terms of mean STAI-I and STAI-II scale scores (p = 0.756, 0.914). When the state anxiety scores were categorized as low, moderate, and high anxiety levels, moderate-to-high state anxiety was detected in the epilepsy group, and moderate-to-low state anxiety in the control group. The state anxiety level was found to be high in patients with high seizure frequency (p = 0.045). No significant relationship was found between state and trait anxiety scale scores and factors such as epilepsy duration, quarantine duration, seizure type, drug resistance, and type of antiepileptics.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In situations that commonly affect community health, clinicians should focus also on the mental health of epileptic patients. Therefore, we believe that mental health support should be provided to pediatric patients with epilepsy.

Keywords: COVID-19 pandemic, epilepsy, anxiety, quarantine


Dilşad Yıldız Miniksar, Betül Kılıç, İsmail Kaytan, Esra Özpınar, Ökkeş Hakan Miniksar, Yasemin Topçu, Kürşad Aydın. The impact of COVID-19 pandemic and quarantine process a center in Turkey on anxiety levels of pediatric patients with epilepsy. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Dilşad Yıldız Miniksar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar