. 0; 0: 0-0

Spor aktivitelerine katılım öncesinde çocukların kardiyak değerlendirmesi

Hüseyin Yılmaz, Fatih Şap
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Konya,

GİRİŞ ve AMAÇ: Spor faaliyetleri sırasında veya hemen sonrasında gözlenen ani ölümler sporcuları, ailesini ve kulüpleri endişelendirmektedir. Spora katılım öncesi muayenelerin nasıl yapılacağı konusunda halen tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız çocuk ve adolesanlarda spora katılım öncesinde yapılan kardiyak inceleme sonuçlarımızın literatür eşliğinde değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma verileri Ocak 2019–Ocak 2020 tarihleri arasındaki çocuk kardiyoloji poliklinik kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Çalışmaya 153 çocuk ve adolesan dahil edildi. Öykü, fizik muayene, elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO), Egzersiz testi ve ritim Holter sonuçları değerlendirildi.
BULGULAR: Olguların 108’i (%70) erkek ve 45’i (%30) kızdı. Yaşlarına göre üç gruba ayrıldı; 6-9 yaş (n: 23), 10-13 yaş (n: 78) ve 14-17 yaş (n: 52). Spor öncesi rapor için başvuran 153 çocuğun kardiyak değerlendirilmesi sonucunda 137 kişiye her türlü spor faaliyetlerine katılabilir raporu verildi. On kişiye de durumlarına uygun olan hafif spor etkinliklerini yapabileceğine karar verildi. Bu çocuklar hafif derecede olan çeşitli edinsel veya konjenital kalp hastalığı nedeni ile takipli olan olgulardı. Ağır kalp hastalığı bulunan altı çocuğa spor yapmaları sağlıkları açısından riskli olduğu belirtilerek izin verilmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çocuklarda spora katılım öncesinde kardiyak değerlendirme için öykü, fizik muayene ve EKG ile hekimlerin ayrıntılı olarak incelemesi sonrasında riskli olabileceğini düşündükleri olguları çocuk kardiyolojiye yönlendirmelerinin istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için önemli olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Adolesan Sağlığı, Atlet, Çocuk Sağlığı, Egzersiz, Kalp


Cardiac evaluation of the children before participation of sports activities

Hüseyin Yılmaz, Fatih Şap
Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Cardiology, Konya

INTRODUCTION: Sudden deaths in athletes during or immediately after sports activities worry the athletes, their families and clubs. There has been still no consensus on how to conduct pre-participation evaluations of the sports. In this study, Our aim was to evaluate the results of cardiac examinations of children and adolescents performed before participating in sports and to review the literature.
METHODS: This retrospective study was conducted between January 2019 and January 2020 in the pediatric cardiology outpatient clinic. One-hundred and fifty three children and adolescents were included in the study. Beside history taking, physical examination, electrocardiography (ECG) and echocardiography (ECHO) examinations of the cases, Exercise test and rhythm Holter examination results were evaluated
RESULTS: Of the cases, 108 (70%) were male and 45 (30%) were female. They were divided into three groups according to their age; 6-9 years (n: 23), 10-13 years (n: 78) and 14-17 years (n: 52). As a result of the cardiac evaluation of 153 children who applied for a report before participating in sports, it was found appropriate for 137 children to participate in all kinds of sports activities. It was decided that ten children would be able to perform light sports activities suitable for their cardiac conditions. These children had being followed up for various mild acquired or congenital heart diseases. Six children with severe heart disease were not allowed to perform any sports, stating that it may be risky for their health.
DISCUSSION AND CONCLUSION: After detailed preparticipation cardiac evaluation with history taking, physical examination and ECG by physicians, we consider that to refer risky cases to pediatric cardiology is important to avoid undesirable conditions.

Keywords: Adolescent Health, Athletes, Child Health, Exercise, Heart


Hüseyin Yılmaz, Fatih Şap. Cardiac evaluation of the children before participation of sports activities. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Hüseyin Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar