. 0; 0: 0-0

Okul öncesi dönem çocuklarının diş sağlığı durumu ve etkileyen faktörler: Pilot çalışma

Çiğdem Elbek Çubukçu
Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Diş çürükleri birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Okul öncesi çocuklarda diş çürüğü görülme sıklığı da yüksektir. Bu çalışmanın amacı Bursa'daki anaokulu öğrencilerinin diş çürüğü deneyimlerini ve diş çürüğü düzeylerini etkileyen faktörleri tartışmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bursa'da 2021 yılında özel bir anaokulundaki öğrencilerden tabakalı rastgele bir örneklem oluşturuldu. Çocuklarda ağız içi muayeneleri tek kullanımlık aynalar ve kafa lambası kullanılarak yapıldı. Diş çürüğü düzeyini etkileyen olası faktörleri incelemek için hazırlanan valide edilmiş anket, çocukların ebeveynleri tarafından dolduruldu. Diş çürüğü deneyimi dmft indeksi ile kaydedildi. Diş çürüğü deneyimi ile ağız sağlığı ile ilgili geçmiş davranışlar arasındaki ilişkiyi incelemek için çok değişkenli ANOVA kullanıldı.
BULGULAR: Yaş ortalaması 4,7±0,5 yıl olan 150 çocuk (%49 erkek) değerlendirildi. Değerlendirilen çocukların ortalama dmft puanı 5,3±0,7'dir. Çocukların %35'inin dmft puanının 0,87 olduğu tespit edildi. Çürük dişlerin %87'si tedavi görmemiştir. Diş çürüğü deneyimi ile ağız sağlığına ilişkin alışkanlıklar, ebeveynlerin eğitim düzeyi ve diş sağlığı bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak aile geliri ile diş çürüğü deneyimi arasındaki ilişki önemsizdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada erken çocukluk çağı çürüklerinin insidansı yüksekti. Diş çürüğü deneyimleri, ağız sağlığı davranışları ve ebeveyn eğitim düzeyi ve diş bilgi düzeyi ile bağlantılı bulundu.

Anahtar Kelimeler: diş çürüğü, ağız sağlığı, diş sağlığı, diş fırçalama, okul öncesi çağ, çocuklar


Dental health status and affecting factors of preschool children: A pilot study

Çiğdem Elbek Çubukçu
Bursa Uludağ University Faculty Of Dentistry Department Of Pedodontics

INTRODUCTION: Dental caries is an important public health problem in Turkey as in many countries. The incidence of dental caries is also high in preschool children. The aim of this study is to discuss the dental caries experiences of kindergarten students in Bursa and the factors affecting their level of dental caries.
METHODS: A stratified random sample was composed from students in a private kindergarten in Bursa in 2021. Intraoral examinations in children were performed using disposable mirrors and a head lamp. The validated questionnaire, which was prepared to examine the possible factors affecting the level of dental caries, was filled by the parents(s) of the children. Dental caries experience was recorded with the dmft index. Multivariate ANOVA was used to study the relationship between dental caries experience and past oral health-related behaviors.
RESULTS: One hundred and fifty children (49% male) with a mean age of 4.7±0.5 years were evaluated. The mean dmft score of the evaluated children was 5.3±0.7. The dmft score of 35% of the children was found to be 0.87% of decayed teeth are untreated. A significant relationship was found between dental caries experience and oral health-related habits, parents' education level and their knowledge levels on dental health. However, the relationship between family income and dental caries experience is insignificant.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The incidence of early childhood caries was high in this study. Dental caries experiences are linked to oral health behaviors and parental education level and dental knowledge level.

Keywords: dental caries, oral health, dental health, tooth brushing, preschool, children


Çiğdem Elbek Çubukçu. Dental health status and affecting factors of preschool children: A pilot study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Çiğdem Elbek Çubukçu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar