. 0; 0: 0-0

Pediatrik inflamatuar bağırsak hastalıklarında güncel beslenme tedavisi yaklaşımları

Öznur Aydın, Arzu Kabasakal Çetin, Gülhan Samur
Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, Türkiye

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBH), küresel olarak milyonlarca kişiyi etkileyen, etiyolojisi bilinmeyen kronik, tekrarlayan bir immün bozukluktur. İnflamatuar bağırsak hastalıklarının etiyopatogenezi karmaşıktır ve genetik, çevresel ve mikrobiyal faktörlerin ve immünolojik yanıtların etkileşimini içermektedir. IBH’ın bilinen kesin bir tedavisi olmasa da temel amaç, mukozal inflamatuar yanıtı tersine çeviren, hastalık remisyonunu sürdüren, maligniteyi önleyen, beslenmeyi optimize eden ve yaşam kalitesini arttıran bir tıbbi ve cerrahi tedavi ile beslenme müdahalesi sağlayabilmektir. Diyet ve beslenme faktörleri, IBH'ın etiyolojisinde rol oynayan önemli çevresel faktörlerdendir. Yüksek miktarda yağ ve rafine şeker ve düşük miktarda posa ve sebze ile karakterize Batı diyetinin bağırsaktaki kronik inflamasyonu şiddetlendirerek artmış proinflamatuar sitokin seviyeleri, bozulmuş bağırsak geçirgenliği ve bağırsak mikrobiyotası değişiklikleri ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Pediatrik IBH’da beslenme tedavisinin temel hedefleri semptomları ortadan kaldırmak, remisyonu sürdürmek, yaşam kalitesini yükseltmek, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak ve komplikasyonların oluşmasını engellemektir. IBH olan çocukların multidisipliner olarak değerlendirilmesi teşvik edilmeli ve beslenme önerileri bireye özgü olarak geliştirilmelidir. Bazı durumlarda tek tedavi seçeneği olarak düşünülen tıbbi beslenme tedavisi, hastalığın ilerlemesini, besin ögesi eksikliklerini, malnütrisyonu veya uzun dönemde görülebilecek diğer komplikasyonları önleme açısından da büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: İnflamatuar bağırsak hastalıkları, crohn hastalığı, ülseratif kolit, beslenme, pediatri


Current nutritional therapy approaches in pediatric inflammatory diseases

Öznur Aydın, Arzu Kabasakal Çetin, Gülhan Samur
Hacettepe University, Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Ankara, Turkey

Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic, recurrent immune disorder of unknown etiology that affects millions of people globally. The etiopathogenesis of inflammatory bowel diseases is complex and involves the interaction of genetic, environmental and microbial factors and immunological responses. Although there is no known definitive treatment for IBD, the main goal is to provide a medical and surgical treatment and nutritional intervention that reverses the mucosal inflammatory response, maintains disease remission, prevents malignancy, optimizes nutrition, and improves quality of life. Diet and nutritional factors are important environmental factors that play a role in the etiology of IBD. It is known that the Western diet, characterized by high amounts of fat and refined sugar, and low amounts of fiber and vegetables, exacerbates chronic inflammation in the gut and is associated with increased levels of proinflammatory cytokines, impaired intestinal permeability and intestinal microbiota changes. The main goals of nutritional therapy in pediatric IBD are to relieve symptoms, maintain remission, improve quality of life, ensure normal growth and development, and prevent complications. Multidisciplinary evaluation of children with IBD should be encouraged and nutritional recommendations should be developed individually. Medical nutrition therapy, which is considered as the only treatment option in some cases, is also of great importance in terms of preventing the progression of the disease, nutrient deficiencies, malnutrition or other long-term complications.

Keywords: Inflammatory bowel diseases, crohn's disease, ulcerative colitis, nutrition, pediatri


Öznur Aydın, Arzu Kabasakal Çetin, Gülhan Samur. Current nutritional therapy approaches in pediatric inflammatory diseases. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Gülhan Samur, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar