. 0; 0: 0-0

Romatizmal Kalp Hastalığı Olan Çocuk Ve Ergenlerde Psikiyatrik Problemler Ve Bunları Etkileyen Faktörler: Bir Ön Çalışma

Merve Çıkılı Uytun1, Serkan Fazli Çelik2, Fatih Hilmi ÇETİN3, Salih Uytun4, Zehra Babadagi5
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
2Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, Aydın
3Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, konya
4Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Kayseri
5Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Kayseri

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda romatizmal kalp hastalığı olan çocuk ve ergenlerde psikiyatrik belirtilerin yanı sıra yaşam kalitesini ve hangi faktörlerin bu psikiyatrik sorunlara katkıda bulunduğunu belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Romatizmal kalp hastalığı olan toplam 25 çocuk ve ergen, ayrıca, 6-16 yaş arası tipik gelişen 25 çocuk ve ergen kontrol grubu olarak dahil edildi. Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşamboyu Şekli (ÇDŞG-ŞY) tüm çocuk ve ergenlerin ebeveynlerine uygulandı ve Çocuklarda Depresyon Envanteri, Spielberger Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Envanteri ve KINDLR Anketi Çocuk ve Ergenlerde Sağlığa İlişkin Yaşam Kalitesinin Ölçülmesi için tüm çocuk ve ergenlere uygulanmıştır. Anneleri değerlendirmek için, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri ve Beş Faktör Kişilik Envanteri kullanılmıştır.
BULGULAR: Romatizmal kalp hastalığı olan çocuk ve ergenlerde anksiyete puanlarının ve anksiyete bozukluğu tanısının yüksek olduğunu bulduk (p <0.05). Annelerin kaygı puanları, depresyon puanları ve kişilik özellikleri KINDL alt ölçekleri ile ilişkili idi ve kişilik özelliklerinden nevrotiklik puanları da Çocuk Depresyon Ölçeği puanları ile ilişkili olarak bulundu. Ayrıca, psikiyatrik bozukluk varlığının, Beck anksiyete skorları ile tahmin edilebildiğini bulduk.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlarımız, psikiyatrik değerlendirmenin, romatizmal kalp hastalığı olan çocukların ve ergenlerin ve ebeveynlerinin tedavisinde önemli olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Romatizmal kalp hastalığı, çocuklar, anneleri


Psychiatric Problems in Children And Adolescents With Rheumatic Heart Disease And Whıch Factors Affect Them: A Preliminary Study

Merve Çıkılı Uytun1, Serkan Fazli Çelik2, Fatih Hilmi ÇETİN3, Salih Uytun4, Zehra Babadagi5
1Department of Child and Adolescent Psychiatry, Ankara University, Ankara, TURKEY
2Department of Child Cardiology, Adnan Menderes University, Aydın, TURKEY
3Department of Child and Adolescent Psychiatry, Selcuk University, Konya, TURKEY
4Department of Pediatrics, Kayseri Training and Research Hospital, Kayseri, TURKEY
5Department of Child and Adolescent Psychiatry, Kayseri Training and Research Hospital, Kayseri, TURKEY

INTRODUCTION: We aimed to evaluate the psychiatric symptoms in addition quality of life in children and adolescents with rheumatic heart disease, and to determine which factors contribute psychiatric problems of them.
METHODS: A total of 25 children and adolescents with rheumatic heart disease, additionally, 25 children and adolescents with typical developing controls aged 6–16 years old were included. Kiddie-Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia, (present and life time version – K-SADS-PL) was applied to parents of all of the children and adolescents, and Child Depression Inventory, The Spielberger State-Trait Anxiety Inventory for children KINDLR Questionnaire for Measuring Health-Related Quality of Life in Children and Adolescents were applied to all of the children and adolescents. Assessment for mothers, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and Five Factor Personality Inventory were used.
RESULTS: We found that higher anxiety scores and increased anxiety disorder diagnosis among children and adolescents with rheumatic heart disease (p<0.05). Mothers’ anxiety scores, depression scores and personality traits are associated with KINDL subscales, and neuroticism scores are also associated with Child Depression Inventory scores. In addition, presence of psychiatric disorder predicted by Beck anxiety scores.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results suggest that psychiatric evalution is important in the treatment of children and adolescents and their parents with rheumatic heart disease.

Keywords: Rheumatic heart, children, mothers


Merve Çıkılı Uytun, Serkan Fazli Çelik, Fatih Hilmi ÇETİN, Salih Uytun, Zehra Babadagi. Psychiatric Problems in Children And Adolescents With Rheumatic Heart Disease And Whıch Factors Affect Them: A Preliminary Study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Merve Çıkılı Uytun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar