. 0; 0: 0-0

Çocukluk çağı kanserlerinde ilk semptom ile tanı alma süresinin değerlendirilmesi

Gülşah Kalay1, Betül Berrin Sevinir2, Metin Demirkaya3, Utku Aygüneş4, Mehtap Ertekin5
1Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk İmmunoloji ve Alerji Ana Bilim Dalı,İstanbul
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi,Çocuk Onkoloji Ana Bilim Dalı,Bursa
3Medicana Bursa Hastanesi
4Acıbadem Hastanesi,Adana
5Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesi,İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada lenfoma ve solid tümör tanısı alan çocuklarda ilk yakınma ile kesin tanı konulması arasındaki geçen sürenin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pediatrik onkoloji bölümümüze Ocak 2005 ve Aralık 2014 yılları arasında başvuran lenfoma ve solid tümör tanısı alan 759 hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özelliklerinin değerlendirilmesi, yakınmalarının başlamasından sonra ilk doktora başvuru süresi, doktora başvurduktan sonra tanı alma süresi ve toplam tanı alma süresinden oluşan semptomların başlangıcından kesin tanı konuncaya kadar geçen sürelerin tanımlanması amaçlandı.
BULGULAR: Hastaların ilk doktora başvuru 15 gün, ilk başvurulan doktorun asıl tanı merkezine sevk süresi 8 gün, tanı merkezinde tanı alma süresi 10 gün ve toplam tanı süresi 55 gün olarak saptandı.İlk belirtisi ateş, karın ağrısı ve nöbet olan hastalarda; kesin tanısı germ hücreli tümör, nöroblastom, böbrek tümörü ve karaciğer tümörü olan hastalarda ilk başvuru süresi 15 günden kısaydı. İlk semptomu baş ağrısı ve karında kitle olan hastalarda ve kesin tanısı SSS tümörü germ hücreli tümör ve retinoblastom olan hastalarda sevk gecikme süreleri 8 günden kısaydı ve anlamlı bulundu. İlk semptomu baş ağrısı, bulantı-kusma, yorgunluk kilo kaybı ve görme bozukluğu olan hastalarda ve kesin tanısı SSS tümörü ve nöroendokrin tümör olan hastalarda tanı süresi 10 günden kısa ve anlamlı bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çocukluk çağı kanserlerinde tanı gecikmelerini azaltmak prognozu iyileştirmektedir. Bu nedenle toplumdaki çocuk ve erişkin tüm bireylerin ve bu hasta grubunu ilk gören hekimlerin farkındalığını ve bilgilerini artıracak eğitimlerin düzenli verilmesi uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler: tanıda gecikme, pediatrik kanser, erken tanı


Evaluation of the lag time between onset of symptoms and diagnosis in childhood cancers

Gülşah Kalay1, Betül Berrin Sevinir2, Metin Demirkaya3, Utku Aygüneş4, Mehtap Ertekin5
1Department Pediatric Immunology and Allergy Department,İstanbul,Turkey Başakşehir Çam and Sakura City Hospital
2Department of Pediatric Oncology Uludag University Faculty of Medicine,Bursa,Turkey
3Medicana Bursa Hospital, Bursa
4Acıbadem Hospital, Adana,Turkey
5Çiğli Training and Research Hospital,İzmir,Turkey

INTRODUCTION: Our aim was to evaluate the lag time between the first onset of symptoms and the final diag-nosis in children with lymphoma and solid tumors.
METHODS: This study was carried out by retrospectively scanning the records of 759 patients admitted to the Pediatric Oncology Department of Uludag University between January 2005 and December 2014. Demographic data of the patients, first complaints, the time to apply to a physician after the first complaint, the first application center were determined,lag time to the center that established the oncologic diagnosis, the final diagnosis, time to diagnosis at the last center, total time elapsed from the first onset of complaints to the establishment of diagnosis and the last health state of the patient were obtained from the hospital records.


RESULTS: The patients diagnosed with cancer firstly applied to a physician median 15 days.The physicianwho saw the patient for the first time referred to him/her to the center that established the final diagnosis after a median of 8 days. The median time to final diagnosis was 10 days minimum 1 days and totaly 55 days at the last center. In patients whose first symptom is fever, abdominal pain and seizures and In patients with a definitive diagnosis of germ cell tumor, neuroblastoma, kidney tumor and liver tumor, the time to the first admission was shorter than 15 days. In patients whose first symptom was a headache, and abdominal mass; in patients and central nervous system (CNS), and eyes, and in patients with the final diagnosis of CNS tumor germ cell tumor and retinoblastoma, the lag times for referrals were significantly shorter than 8 days. In patients whose first symptom was headache, nausea and vomiting, fatigue-weight loss, and visual disturbances and in patients with the final diagnosis of CNS tumors and neuroendocrine tumors, the time to diagnosis was significantly shorter than 10 days.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Delays in diagnosis are common in children with cancer. A sustained effort should be made to raise the level of awareness of childhood cancer among parents and to sensitize all physicians, especially those who treat pediatric patients infrequently, about the warning signs of the disease.

Keywords: delay diagnose, childhood cancer, early diagnosis


Gülşah Kalay, Betül Berrin Sevinir, Metin Demirkaya, Utku Aygüneş, Mehtap Ertekin. Evaluation of the lag time between onset of symptoms and diagnosis in childhood cancers. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Gülşah Kalay, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar