. 0; 0: 0-0

Esansiyel Hipertansiyonu Olan Çocuklarda Hedef Organ Hasarının Belirteçleri

Mehtap Çelakıl1, Aysel Taktak2
1Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji
2Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji

GİRİŞ ve AMAÇ: Hipertansiyon (HT), hedef organ hasarlarına neden olabilen yaygın bir sağlık sorunudur. Çalışmamız hedef organ hasarı ile ilişkili klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Esansiyel HT tanısı alan 102 hastanın tıbbi kayıtları analiz edildi.
BULGULAR: Bu çalışmada toplam 102 hasta değerlendirildi. 53 kız (%52) ve 49 erkek (%48); ortalama yaş 13,7±1,97 yıl idi. Hastaların 25'i (%24,5) dipper, 77'si (%75,5) non-dipper idi. Altmış üç hastada (%64) tek hedef organ hasarı, 22 hastada (%21,6) iki hedef organ hasarı ve 9 hastada (%8,8) üç hedef organ hasarı vardı. Obezite için tüm gruplarda hedef organ hasarı olmayan ve olan hastalar arasında anlamlı bir fark vardı. Hedef organ hasarı olan tüm gruplarda serum ürik asit, kreatinin ve sodyum düzeyleri olmayanlara göre anlamlı derecede yüksekti. Hedef organ hasarı olan tüm gruplarda RI değerleri daha yüksekti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Böbrek, esansiyel HT'den etkilenen ilk organdır ve hedef organ hasarının en erken belirtisi mikroalbüminüridir. Bu nedenle böbrek iyi korunursa oluşabilecek diğer organ hasarlarını önlemek mümkün olabilir. Çalışmamızda tanı anında hedef organ hasarı olmayan ancak RI değeri yüksek olan hastalarda zamanla hedef organ hasarı gelişme riski anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Tuz-protein dengesinin makul şekilde ayarlanması ve serum sodyum, ürik asit ve kreatin düzeylerinin yakından izlenmesi bu hastalarda prognostik öneme sahiptir.

Anahtar Kelimeler: esansiyel hipertansiyon, hedef organ hasarı, prognoz, çocuk


Markers of Target Organ Damage in Children With Essential Hypertension

Mehtap Çelakıl1, Aysel Taktak2
1Sakarya University Faculty Of Medicine, Pediatric Nephrology
2Mustafa Kemal University Faculty Of Medicine, Pediatric Nephrology

INTRODUCTION: Hypertension (HT) is a common health problem that may cause target-organ damages (TOD). Our study aimed to investigate the clinical, laboratory and radiological findings associated with TOD.
METHODS: The medical records of 102 patients diagnosed with essential HT were analyzed.
RESULTS: A total of 102 patient were evaluated in this study. There was 53 girls (%52) and 49 boys (%48); the mean age was 13,7±1,97 years. Twenty-five patients (24,5%) were dipper and 77 (75,5%) were non-dipper. Sixty-three patients (64%) had single TOD, 22 (21,6%) had two TOD and 9 (8,8%) had three TOD. For obesity, there was a significant difference between patients without TOD and those with TOD in all groups. Serum uric acid,creatinine and sodium levels were significantly higher in all groups with TOD than those without TOD.Similarly, the WBC / lymphocyte ratio was significantly higher among the. RI values were higher in all groups with TOD.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The kidney is the first organ affected in essential HT and the earliest sign of TOD is microalbuminuria. Therefore, it may be possible to prevent other TOD that may occur if the kidney is well protected.In our study, the risk of developing TOD over time was found to be significantly higher in patients who did not have TOD at the time of diagnosis but had a high RI value. Reasonable adjustment of salt-protein balance and close monitoring of serum sodium, uric acid and creatine levels have prognostic importance in these patients.


Keywords: Essential hypertension, target organ damage, prognosis, child


Mehtap Çelakıl, Aysel Taktak. Markers of Target Organ Damage in Children With Essential Hypertension. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Mehtap Çelakıl, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar