. 0; 0: 0-0

Türkiye'de ortaokul öğrencilerinde internet bağımlılığı, depresyon, sosyal fobi, sosyal kaygı ve psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkinin incelenmesi

Eren Yıldız1, Zeynep Savas Sen2, Selim Gunuc3, Bulent Alioglu4, Arzu Yilmaz5
1Kastamonu Tıp Fakültesi, Pediatri Ana Bilim Dalı, Kastamonu
2Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Enfeksiyon Ana Bilim Dalı, Ankara
3İzmir Bakırçay Üniversitesi, Siperpsikoloji/psikoloji Ana Bilim Dalı, İzmir
4Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Hematoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
5Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pediatrik Nöroloji Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın öncelikli amacı, ortaokul öğrencilerinde İnternet bağımlılığının (İB) hangi düzeyde olduğunu belirlemek ve internet bağımlılığının depresyon, sosyal fobi, sosyal anksiyete ve psikiyatrik bozukluklarla ilişkisini incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma Gölbaşı/Ankara ilinde özel bir okulda öğrenim gören 9-14 yaş arası 297 öğrenci ile Kasım 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Öğrenci Depresyon Envanteri; Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Fobi Ölçeği; Öğrenci-Gözden Geçirilmiş Sosyal Kaygı Ölçeğinin gözden geçirilmiş versiyonu ile Güçler ve Güçlükler Anketi kullanılmıştır. İnternet bağımlılığı ölçeği sonuçlarına göre öğrenciler bağımlı olmayan grup, eşik grup, risk grubu ve bağımlı grup olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır.
BULGULAR: İnternet bağımlılığı ölçeğine göre öğrencilerin önemli bir çoğunluğunun (258/%86,9) internet bağımlısı olmadığı tespit edilmiştir. 27 (%9,1) öğrenci eşik grupta iken 12 (%4) öğrenci risk grubunda yer almaktaydı. Depresif duygu durum ile karşılaştırıldığında, risk grubunda depresyon olma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,001). Risk grubu ve eşik grubunun bağımlı olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek sosyal fobi ve sosyal kaygı puanlarına sahip olduğu belirlendi (p≤ 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Günümüzde İnternet kullanımı Z kuşağı öğrencileri için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu gerçekle doğrudan ilişkili olarak ortaya çıkan internet bağımlılığı, öğrencilerde pek çok psikolojik ve sosyal sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunların göz ardı edilmesi mümkün olmamakla birlikte akılcı internetin kullanımı ile söz konusu sorunların önlenmesi mümkün olabilir.

Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, depresyon, sosyal fobi, sosyal kaygı, psikiyatrik bozukluklar, öğrenci


Investigating the association between Internet addiction, depression, social phobia, social anxiety and psychiatric disorders among secondary education students in Turkey

Eren Yıldız1, Zeynep Savas Sen2, Selim Gunuc3, Bulent Alioglu4, Arzu Yilmaz5
1Department of Pediatrics, Kastamonu Faculty Of Medicine, Kastamonu Training And Research Hospital, Kastamonu, Turkey
2Department of Infectious Diseases, Dr. Sami Ulus Maternity and Child Health and Diseases Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
3Department of Cyberpsychology/psycology, University of Izmir Bakircay, Izmir, Turkey
4Department of Pediatric Hematology, Ankara Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
5Department of Pediatric Neurology, Ankara Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The purpose of the study is to identify the prevalence of Internet addiction (IA) among students and evaluate the association of IA with depression, social phobia, social anxiety and psychiatric disorders.
METHODS: A total of 297 students aged 9-14 years and studying at a private school in Golbası/Ankara province were included in the study. The study was conducted between November 2015 and May 2016. The student’s Depression Inventory; Social Phobia Scale for Student and Adolescents; Social Anxiety Scale for Student-Revised and Strength and Difficulties Questionnaire were used as data collection tools. According to the Internet dependency scale, student were classified into 4 groups as non-addicted group, threshold group, risk group and addicted group.
RESULTS: According to the Internet dependency scale, the majority (258/86,9%) of the students were not Internet addicts. 27 (9.1%) students were in the threshold group and 12 (4%) student were in the risk group. Compared with the depressed mood, the likelihood of having depression in the risk group was higher (p=0.001). The risk group and the threshold group had higher social phobia and social anxiety scores at a statistically significant level than the non-dependent group (p≤ 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Internet use is an indispensable element for the lives of generation-Z student. However Internet addiction, which is directly related to this condition, causes many psychological and social problems for student at an alarming level. These problems cannot be ignored and can be avoided by rational use of the internet.

Keywords: Internet addiction, depression, social phobia, social anxiety, psychiatric disorders, student


Eren Yıldız, Zeynep Savas Sen, Selim Gunuc, Bulent Alioglu, Arzu Yilmaz. Investigating the association between Internet addiction, depression, social phobia, social anxiety and psychiatric disorders among secondary education students in Turkey. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Eren Yıldız, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar