. 0; 0: 0-0

Çocuk Acil Servislerine Gelen Akut Zehirlenme Olaylarının Değerlendirilmesi: Sistematik Derleme

Süreyya Sarvan, Emine Efe, Ayşegül İşler
Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Antalya

Giriş
Çocukluk çağı zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya genelinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada bilimsel literatür, çocukluk çağı zehirlenmelerini değerlendirmek amacı ile sistematik olarak incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem
Bu araştırma sistematik derleme desenli ve makalelerin döküman analizine dayanan nitel bir araştırmadır. Çalışmanın evrenini 2000-2017 yılları arasında yapılan, "akut zehirlenmeler", “çocuk acil servisi”, “çocukluk dönemi” anahtar kelimeleri ile Medline Complete, Academic Search Complete, Science Direct, CINAHL Complete, Academic OneFile ve Google Akademik gibi veri tabanlarından ulaşılan 3191 makale oluşturmaktadır. Araştırmaya dahil edilme ölçütlerine uyan 24 makale çalışma kapsamında değerlendirilmiştir.
Bulgular
Çocuk acil servisine akut zehirlenme nedeni ile başvuran çocuklar ile yapılan, 24 retrospektif çalışma incelenmiştir. Çalışmalarda çocukların yaş aralığının 0-18 olduğu belirlenmiştir. Zehirlenmelerin büyük çoğunluğu kazara gerçekleşmiştir. Zehirlenmeye neden olan maddeler büyük oranda ağız yolu ile alınmıştır. Çalışmalarda, zehirlenmeye neden olan maddelerin ilaçlar, temizlik ürünleri ve kimyasal maddeler olduğu belirlenmiştir. Çalışmaların hepsinde tanı, tedavi ve takip için kapsamlı ve invaziv teknikler kullanılmıştır.
Sonuç
Çocukluk çağında zehirlenmeler önemli bir sorun olmasına rağmen önlenebilir ve yönetilebilir bir konudur. Bu nedenle, çocukluk döneminde görülen zehirlenmeleri en aza indirgemek için aileler, devlet yetkilileri, ilaç firmaları, sağlık profesyonelleri ve medya gerekli çabayı göstermelidir. Özellikle birinci basamakta görev yapan sağlık çalışanları erken çocukluk döneminde ebeveyn ve çocuklarla sık olarak bir araya geldikleri için akut zehirlenme konusunda eğitim ve danışmanlık vermelidir.

Anahtar Kelimeler: Akut zehirlenmeler, Çocukluk dönemi, Çocuk acil servisi


Evaluation of Acute Poisoning Incidents in Pediatric Emergency Services: Systematic Review

Süreyya Sarvan, Emine Efe, Ayşegül İşler
Department of Pediatric Nursing, Akdeniz University, Antalya, Turkey

Introduction
Childhood poisoning is an important public health problem. It is a major cause of morbidity and mortality that can be prevented worldwide, especially in developing countries. The scientific literature in this study have been systematically examined with the aim of evaluating childhood poisonings.
Materials and Methods
This is a qualitative study with systematic review design based on document analysis of articles. This systematic review consists of studies done between 2000 and 2017. The population of this study consisted of 3191 articles searched by using like databases including Medline Complete, Academic Search Complete, Science Direct, CINAHL Complete, Academic OneFile and Google Academic with “acute poisonings”, "pediatric emergency department", "childhood" keywords. Thus 23 articles based on selection criteria consisted of the sample of the study.
Results
Twenty-three retrospective studies which has been structured with children with acute poisoning to the pediatric emergency department were reviewed. İn this study, it is determined that children's age range 0-18. The vast majority of poisoning shappened by accident. The poisonous substances were taken in big way by ingestion. In studies was shown that substances causing poisoning were drugs, cleaning products and chemicals. Extensive and invasive techniques have been used in almost all of the studies for diagnosis, treatment and follow-up.
Conclusions
Although poisoning in childhood is a major problem preventable and manageable. For this reason parents, government officials, drug companies, health professionals and media should show the necessary effort to reduce poisoning seen during childhood. In particular, health workers who work in primary health care as they come together frequently with parents and children in early childhood should provide training and counseling on poisoning.

Keywords: Acute poisoning, Childhood, Pediatric emergency department


Süreyya Sarvan, Emine Efe, Ayşegül İşler. Evaluation of Acute Poisoning Incidents in Pediatric Emergency Services: Systematic Review. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Süreyya Sarvan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar