. 0; 0: 0-0

Çocuklarda kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma için kullanılan antiemetik tedavinin değerlendirilmesi

Suna Emir
Ankara Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma, kanserli çocuklarda kemoterapiye bağlı başlıca yan etkilerden biridir. Yeni antiemetik ajanlar gelişmiş olmasına ragmen bazı zorluklar çocukluk yaş grubunda halen vardır. Çocuklarda kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmayı önlemek için genellikle bir 5-HT3 reseptor antagonisti ile kortikosteroid birlikte kullanımı önerilir. Yeni antiemetik ilaçlar güncel pediatri kılavuzlarında yer almazlar. Tedaviye yeterli yanıtı olmayan çocuklar için alternative ajanların kullanımına ilişkin herhangi bir veri yoktur. Bu derlemede; çocuklarda kemoterapiye bağlı bulantı kusma ile ilgili tanımlar, çocuklarda kullanılan antiemetik ilaçların standart ilaçlar, isteğe bağlı ilaçlar ve yeni ilaçlar olarak sınıflandırılması özetlenmiştir. Her ilaç kategorisi, etki mekanizması, dozları ve çocuklarda antiemetik tedaviyle ilgili bazı öneriler tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bulantı, kusma, kemoterapi, çocuklar, antiemetik ajanlar


Evaluation of antiemetic therapy used for chemotherapy induced nausea and vomiting in children

Suna Emir
Ankara Children's Health And Disease, Hematology Oncology Training And Research Hospital, Department Of Pediatric Hematology Oncology, Ankara

Chemotherapy induced nausea and vomiting (CINV) are major adverse effects of chemotherapy in children with cancer. Despite the development of new antiemetic agents, some challenges have been remained in pediatric age group. The use of a 5-HT3 receptor antagonist plus a corticosteroid is generally recommended to prevent CINV in children. New antiemetic agents do not take part in the current pediatric guidelines. There is also no data regarding to the use of alternative agents for children who are non responder adequately to the treatment.
This review summarizes the CINV definitions in children, the classification of the antiemetic drugs as standard, newly available and optional drugs in children.
Each drug category is discussed according to the mode of action, efficacy in different types of CINV, recommended dose and finally some suggestions for CINV in children.

Keywords: Nausea, vomiting, chemotherapy, children, antiemetic agents


Suna Emir. Evaluation of antiemetic therapy used for chemotherapy induced nausea and vomiting in children. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Suna Emir, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar