. 0; 0: 0-0

Öğretmenlerin Aşılar İle İlgili Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi

Feyza Nehir Öznur Muz, Selma Metintas, Muhammed Fatih Önsüz, Cüneyt Çam, Ali Kılınç, Sevil Aydoğan Gedik
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Abd

GİRİŞ ve AMAÇ: Aşı yaptırma tercihi bireylerin/vasilerinin kişisel kararları olmaktan çok bulundukları çevrenin (fizik, biyolojik ve sosyal) ve yürütülen sağlık hizmetlerinin bir sonucudur. Çalışmada Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde topluma önderlik edebilecek meslek gruplarından birisi olan öğretmenlerde aşı ile ilgili bilgi ve tutumları ile aşı güvenirliği düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, 2020 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılında Eskişehir il merkezinde yapılmış kesitsel tipte bir araştırmadır. İldeki okullar ilkokul ve ortaokul olarak tabakalandırıldı. Tabakaların ağırlıkları dikkate alınarak seçilecek okul sayıları belirlendi. Okulların listesinden rastgele örneklemle belirlenen 9 ilkokul, 12 ortaokul; toplamda 21 okul seçildi. Seçilen okullarda görev yapmakta olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 752 öğretmen çalışmaya alındı.
BULGULAR: Katılımcıların Aşı Güvenirlik Ölçeği (AGÖ)’den aldıkları toplam puan ile bilgi sorularından aldıkları toplam puanlar arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki (r: 0,277, p: <0,001), tutum sorularından aldıkları toplam puanlar arasında ise pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki (r: 0,440, p: <0,001) olduğu saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmada öğretmenlerin aşı bilgilerinin pek yüksek olmadığı ancak verilecek eğitimler ile bilgi düzeylerinin arttırılması ile aşıya karşı güven duygularının arttığı gösterilmiştir. Aşılama programlarının yaygınlaştırılmasında öğretmenlerin ön saflarda görevlendirilmeleri ile toplumsal bağışıklamanın hız kazanacağına inanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: aşılar, öğretmenler, bağışıklama, bilgi, tutum


Assessment Of Teachers' Knowledge And Attitudes Towards Vaccines

Feyza Nehir Öznur Muz, Selma Metintas, Muhammed Fatih Önsüz, Cüneyt Çam, Ali Kılınç, Sevil Aydoğan Gedik
Department Of Public Health, School Of Medicine, Eskisehir Osmangazi University

INTRODUCTION: The choice to be vaccinated results from the environment (physical, biological and social) and the health services provided, rather than the personal decisions of the individuals/guardians. In the study, it is aimed to evaluate the knowledge and attitudes of teachers, who are one of the occupational groups that can lead the society in developing countries such as Turkey, and the level of vaccine reliability.
METHODS: This study is a cross-sectional study conducted in the city center of Eskişehir in the first semester of the 2020 academic year. Schools in the province were stratified as primary and secondary schools. The number of schools to be selected was determined by considering the layers’ weights. From the list of schools, nine primary schools, 12 secondary schools were chosen by random sampling, and 21 schools were selected. Seven hundred fifty-two teachers working in schools chosen and agreeing to participate in the study were included.
RESULTS: There was a weak positive correlation (r: 0,277, p: <0,001) between the total scores of the participants on the Vaccine Confidence Scale (VCS) and the total scores from the knowledge questions (r: 0,277, p: <0,001), and there was a moderate positive correlation between the total scores from the attitude questions (r: 0,440, p: <0,001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the study, it was shown that teachers' knowledge about vaccines is not very high. Still, their confidence about vaccines increases with the training to be given and expanding their knowledge level. It is believed that social immunization will gain momentum with the appointment of teachers at the forefront in the dissemination of vaccination programs.

Keywords: vaccines, teachers, immunization, knowledge, attitudes


Feyza Nehir Öznur Muz, Selma Metintas, Muhammed Fatih Önsüz, Cüneyt Çam, Ali Kılınç, Sevil Aydoğan Gedik. Assessment Of Teachers' Knowledge And Attitudes Towards Vaccines. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Feyza Nehir Öznur Muz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar