. 0; 0: 0-0

Erken Term ve Tam Zamanlı Term Yenidoğanların Morbiditelerinin Retrospektif Olarak Karşılaştırılması

Erbu Yarci, Nurdan Uraş
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Gestasyonel yaşı 37 ile 416/7 hafta arasında olan bebekler term yenidoğan olarak tanımlanır. Bu çalışmada, hastanemizde doğan ve izlenen erken term ve tam zamanlı term yenidoğanların neonatal morbiditeler, hastaneye yatış oranları ve nedenleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak yürütülen bu çalışmada Ocak 2013 ile Aralık 2014 tarihleri arasında 3. Basamak yenidoğan yoğun bakım (YDYB) servisinde yatırılarak izlenen term yenidoğanlar değerlendirilmiştir. Anneye ait özellikler, eşlik eden hastalıklar, yenidoğanların demografik özellikleri, hastane yatış süresi ve neonatal morbiditeler kayıt altına alınmış olup, çalışmanın birincil sonucu yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış gereksinimidir.
BULGULAR: Maternal eşlik eden hastalıklar, sezaryen doğum, düşük doğum ağırlığı, gestasyon yaşına göre küçük yenidoğanlar ve çoğul gebelikler erken term grubunda daha yüksek saptanmış olup, solunumsal morbiditeler, solunum desteği gereksinimi, hipoglisemi ve intravenöz antibiyotik gereksinimi açısından erken term grubunda daha yüksek saptanmıştır. Çoklu regresyon analizi sonrası sadece solunumsal morbiditeler açısından yüksek riskin devam ettiği görüldü (RR: 1.28 [1.02-1.59]; p=0.02). Buna karşın, hipernatremi tam zamanlı term grubunda erken term grubuna göre daha yüksek saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Erken termde doğum daha yüksek oranda neonatal morbidite ve YDYB yatışı ile ilişkili olup gestasyonel yaş bu durumu belirleyen en önemli faktördür. Daha iyi maternal bakım ve erken doğuma yol açabilecek faktörlerin belirlenmesi bu riskli grupta olası sorunların önlenmesini ve başarılı şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: erken term, neonatal sonuç, morbidite, yenidoğan yoğun bakım servisi


Retrospective Evaluation of Neonatal Morbidities of Full-Term and Early Term Newborns

Erbu Yarci, Nurdan Uraş
University of Health Sicences, Zekai Tahir Burak Womens’ Health Training and Research Hospital, Department of Neonatology, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Newborns having a gestational age between 37 to 416/7 weeks are defined as term newborn. The aim of the study was to investigate the rates and causes of hospitalization, and the differences in neonatal morbidities between early-term and full-term infants as a single-center experience in our hospital.
METHODS: This retrospective study was carried out in a tertiary neonatal intensive care unit between January 2013 and December 2014. Maternal characteristics and comorbidities; neonatal characteristics, length of hospital stay, and neonatal morbidities were recorded. Primary outcome measure was need for neonatal intensive care unit (NICU) admission.
RESULTS: Maternal comorbidities, ceserean delivery, low birth weight, SGA and multiple gestations were found to be higher in early-term infants and early-term infants were at higher risk for respiratory morbidities, respiratory support requirement, hypoglycemia and intravenous antibiotic therapy. After multivariate logistic regression analyses, only higher risk for respiratory morbidity persisted (OR: 1.28 [1.02-1.59]; p=0.02). In contrast to that, full-term infants was found to be at higher risk for hypernatremia compared to early-term infants.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Early term birth is associated with a higher neonatal morbidity and NICU admissions, and gestational age is known to be the most important determinant of this situation. With advanced maternal care and better understanding of the factors causing early term birth will lead to prevention and successfull management of this risk group.

Keywords: early term, neonatal outcome, morbidity, neonatal intensive care unit


Erbu Yarci, Nurdan Uraş. Retrospective Evaluation of Neonatal Morbidities of Full-Term and Early Term Newborns. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Erbu Yarci, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar