. 0; 0: 0-0

Pediatrik atipik akut apandisitte ultrasonografik ikincil bakı

Harun Yıldız1, Nurcan Kat2
1Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Radyoloji Bölümü, Bursa
2Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Bölümü, Bursa

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik atipik akut apandisit olgularında ikincil bir sonografik bakı ile atipik radyolojik durumun olası nedenlerine dikkat çekmek. Atipik olgularda olası yanlış negatif ultrasonografik değerlendirmeyi en aza indirebilmek adına çözüm önerileri sunmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak yapılan çalışmaya dış merkezlerde son 24 saat içinde yapılmış ve normal olarak yorumlanmış ultrasonografisi olmasına rağmen akut apandisit açısından atipik kliniğe sahip olması nedeni ile hastanemize sevk edilen ve departmanımızda yapılan ikincil bakı ultrasonografi ile akut apandisit tanısı konularak opere edilen 51 olgu dahil edilmiştir.
BULGULAR: Olguların hiçbirinde tipik akut apandisit kliniği yoktu. Olguların hepsi atipik bir kliniğe sahipti. Apendiksin perfore/plastrone olması, apendiksin atipik bir lokalizasyonda bulunması, apendiksin sadece distal kesiminde enflamasyonun bulunması, apendiksin ancak derin bir kompresyon ile görüntülenebilmesi, bakı esnasında çeşitli nedenlerle hasta ile yeterli iletişimin kurulamaması (yaş, ağrı) gibi atipik duruma yol açabilen ve görüntülemeyi zorlaştırabilen nedenlerden bir ya da bir kaçı olguların hepsinde mevcuttu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Herhangi bir atipik akut apandisit durumunda yanlış negatif bir değerlendirmeye yol açabilecek olası tanısal zorluklar iyi bilinmelidir. Doğru bir ultrasonografik tanı için olası atipik lokalizasyonlar kontrol edilmeli, dereceli kompresyona ek olarak “derin kompresyon” mutlaka kullanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Ultrason, Apandisit, Apendiks


Ultrasonographic second look in pediatric atypical acute appendicitis

Harun Yıldız1, Nurcan Kat2
1Department of Radiology, Dortcelik Children’s Hospital, Bursa
2Department of Radiology, Health Sciences University, Bursa

INTRODUCTION: To draw attention to possible causes of atypical radiological condition with a "secondary view" in atypical pediatric acute appendicitis cases. To offer solutions in order to minimize possible false negative ultrasonographic evaluation in atypical cases.
METHODS: 51 cases were included in this retrospective study. These cases were referred to our hospital because of an atypical acute appendicitis clinic, although ultrasonography was interpreted as normal in other centers in the last 24 hours. All cases were operated on with the diagnosis of acute appendicitis by "second look ultrasonography" performed in our department.
RESULTS: None of the cases had typical acute appendicitis clinic. Reasons such as perforation/plastron of the appendix, an atypical localization of the appendix, inflammation only in the distal part of the appendix, visualization of the appendix only with deep-compression, and failure to establish adequate communication with the patient for various reasons were conditions that could lead to atypical acute appendicitis and make imaging difficult. One or more of these were present in all cases.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The potential diagnostic difficulties that may lead to a false-negative assessment in any case of atypical acute appendicitis should be well recognized. For an accurate ultrasonographic diagnosis, possible atypical localizations should be checked, and “deep-compression” should be used in addition to graded-compression.

Keywords: Ultrasound, Appendicitis, Appendix


Harun Yıldız, Nurcan Kat. Ultrasonographic second look in pediatric atypical acute appendicitis. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Harun Yıldız, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar