. 0; 0: 0-0

Ebeveyn Aşı Red ve Tereddütünün Önlenmesine Yönelik Girişimlerin Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışmaların Sistematik Bir İncelemesi ve Meta-Analizi

Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül Işler Dalgıç
Akdeniz Üniversitesi, Antalya

Arka plan
Aşılama bulaşıcı hastalıkları önlemenin etkili bir yoludur. Bununla birlikte, çocukluk çağı bağışıklamalarına karşı ebeveyn direnci son zamanlarda çeşitli faktörler nedeniyle büyüyen bir eğilim olmuştur. Bu sistematik derleme ve meta-analiz çalışması, ebeveyn aşısı reddini ve tereddütünü önlemeye yönelik müdahaleleri araştırmak için randomize kontrollü çalışmalara odaklandı.
Yöntemler
Bu çalışma, Sistematik Derleme ve Meta-Analiz Protokolleri için Tercih Edilen Raporlama Maddelerine göre yapıldı. PubMed, Science Direct, Web of Science, MEDLINE, Cochrane Library, Ovid, CINAHL ve ProQuest veritabanları yıl kısıtlaması olmadan tarandı. İki araştırmacı da denemelerin kalitesini belirlemek için Cochrane önyargı riski aracını kullandı. Veriler bir meta-analiz paketi kullanılarak sentezlendi.
Bulgular
Çalışmada 3.302 makale tarandı. Örneklem, kısa mesaj hatırlatmaları, aşılamada dijital eğitim, hekim iletişimi eğitimi, ebeveyn karar verme eğitimi, web tabanlı faaliyetler, aşılamada perinatal eğitim, bağışıklama hatırlatıcısı ve takip bilezikleri ile anne-kız eğitiminin uygulandığı 22 randomize kontrollü denemeden oluştu. Sonuçlar, müdahalelerden sonra biraz daha fazla ebeveynin çocuklarına aşı yaptırmayı kabul ettiğini gösterdi. Denemeler, örneklem büyüklüğü, ülke ve yıldaki farklılıklar nedeniyle orta derecede heterojendi.
Sonuç
Bu makale, girişimlerin ebeveyn aşısı red ve tereddütü üzerindeki etkisini araştırmış ve bu tür müdahalelerin ebeveynlerin aşı anlayışını ve kararlarını değiştirmek için kullanılabileceğini düşündürecek Seviye-A kanıtları sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler: Aşı tereddütü, aşı reddi, çocuk, sistematik derleme, meta analiz


The Effect of Interventions on The Prevention of Parental Vaccine Refusal and Hesitancy: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül Işler Dalgıç
Akdeniz University, Antalya

Background
Vaccination is an effective way to prevent infectious diseases. However, parental resistance to childhood immunizations has recently been a growing trend due to various factors. This systematic review and meta-analysis study focused on randomized controlled trials to investigate interventions for preventing parental vaccine refusal/hesitancy.
Methods
This study was conducted according to the Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-Analysis Protocols. PubMed, Science Direct, Web of Science, MEDLINE, Cochrane Library, Ovid, CINAHL, and ProQuest databases were screened with no year restriction. Two researchers each used the Cochrane risk-of-bias tool to determine the quality of the trials. Data were synthesized using a meta-analysis package.
Results
The study population consisted of 3,302 articles. The sample consisted of 22 randomized controlled trials, which implemented the interventions of text message reminders, digital training in vaccination, training in physician communication, training in parental decision-making, web-based activities, perinatal training in vaccination, immunization reminder and follow-up bracelets, and mother-daughter training. The results showed that slightly more parents agreed to get their children vaccinated after the interventions. The trials were moderately heterogeneous due to differences in sample size, country, and year.
Conclusion
This paper investigated the effect of interventions on parental vaccine refusal/hesitancy and provided Level-A evidence to suggest such interventions can be used to change parents’ vaccination comprehension and decisions.

Keywords: Vaccine hesitancy, vaccine refusal, child, systematic review, meta-analysis


Mustafa Volkan Düzgün, Ayşegül Işler Dalgıç. The Effect of Interventions on The Prevention of Parental Vaccine Refusal and Hesitancy: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Mustafa Volkan Düzgün, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar