. 0; 0: 0-0

Çocuklarda IgE Aracılı İnek Sütü Alerjisinin Klinik Presentasyonları ve Tolerans Gelişimini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

UGHUR ZEYNALLI, MUHAMMED FATİH ERBAY, Şefika ilknur Kökcü karadağ, deniz özçeker
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Çocuk Alerji Ve İmmunoloji Ana Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Besin alerjileri, farklı immünolojik mekanizmalar tarafından tetiklenen ve besin veya katkı maddelerine karşı IgE ve non-IgE veya miks tipli reaksiyonlarla ortaya çıkan yanıtlardır. IgE-aracılı besin alerjilerinde, deri bulguları (ürütiker, anjiyoödem, ciltte kızarıklık) başta olmak üzere, öksürük, rinore, nefes darlığı ve anafilaksiye kadar varan semptomlar gözlemlenebilir. Bu çalışma, IgE-aracılı inek sütü alerjisi (İSA) tanısı alan hastaların klinik prezentasyonlarını ve tolerans gelişiminde rol oynayan faktörleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız, 2018-2022 yılları arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji polikliniğine başvuran ve IgE-aracılı İSA tanısı alıp tolerans geliştirdiği belirlenen hastaların dosyalarının retrospektif olarak değerlendirilmesini içermektedir.

BULGULAR: 75 hastanın yaş ortalaması 14.4 aydı ve %65.3’ü erkeklerden oluşmaktaydı. Hastaların %56’sında 24 aylıktan önce tolerans geliştiği görüldü. Tolerans gelişme yaşı ≥ 24 ay olan grupta, besin yükleme testi ve inhaler alerjen duyarlılığı pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti. 24 aydan sonra tolerans gelişen hastalarda ailesel atopi, ek alerjik hastalık ve inhaler alerjen duyarlılığı daha sık görüldü. Bu grupta ortalama deri prik endurasyon çapı, serum süt ve kazein spesifik IgE değeri ile serum total IgE değeri anlamlı düzeyde daha yüksekti. ROC analizi, kazein spesifik IgE için cut off noktası 1.30 alındığında sensitivite %93 ve spesifite %67 olarak değerlendirildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İnek Sütü Alerjisi (İSA), çocuklarda yaygın olarak görülmesine karşın, tolerans gelişimi üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Fakat çalışmamız, mevcut literatürün aksine, toleransın daha kısa sürede gelişebileceğini göstermektedir. Ayrıca, ailesinde atopi öyküsü bulunan, eşlik eden ek alerjik hastalıkları ve anafilaksi tablosu ile başvuran, tanı anındaki deri prik testi endurasyon çapı büyük olan ve serum total IgE, süt ve kazein spesifik IgE düzeyleri yüksek olan çocuklarda, toleransın daha geç geliştiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Gıda Alerjisi, IgE-Aracılı Hipersensitivite, Süt Hipersensitivitesi


Clinical Presentations of IgE-Mediated Cow's Milk Allergy in Children and Factors Affecting the Development of Tolerance

UGHUR ZEYNALLI, MUHAMMED FATİH ERBAY, Şefika ilknur Kökcü karadağ, deniz özçeker
Department Of Pediatric Allergy And Immunology, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu State Hospital

INTRODUCTION: Food allergies are responses triggered by various immunological mechanisms to foods or additives, manifesting through IgE, non-IgE or mixed-type reactions. In IgE-mediated food allergies, skin findings (such as urticaria, angioedema, skin redness) are common, along with cough, rhinorrhea, shortness of breath, and symptoms extending to anaphylaxis. This study aims to evaluate the clinical presentations and factors playing a role in tolerance development in patients diagnosed with IgE-mediated cow’s milk allergy (CMA).
METHODS: Our study encompasses a retrospective evaluation of the files of patients who were diagnosed with IgE-mediated CMA and developed tolerance, and who presented to the Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Pediatric Allergy and Immunology clinic between the years 2018-2022.
RESULTS: The average age of the 75 patients was 14.4 months, with 65.3% being males. Tolerance development was observed in 56% of patients before reaching 24 months of age. In the group with tolerance development age ≥ 24 months, statistically significantly higher rates of positive food challenge tests and inhalant allergen sensitivity were noted. In patients who developed tolerance after 24 months, family history of atopy, additional allergic diseases, and inhalant allergen sensitivity were more frequent. In this group, the mean skin prick induration diameter, serum-specific IgE levels for milk and casein, and total serum IgE levels were significantly higher. ROC analysis evaluated a cut-off point of 1.30 for casein-specific IgE with a sensitivity of 93% and a specificity of 67%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CMA is commonly observed in children, yet research on tolerance development is quite limited. However, our study, contrary to existing literature, suggests that tolerance can develop in a shorter period. Furthermore, we found that tolerance developed later in children with a family history of atopy, accompanying additional allergic diseases, and a history of anaphylaxis, as well as those with a larger skin prick induration diameter at the time of diagnosis, and higher levels of total serum IgE, milk-specific IgE, and casein-specific IgE.

Keywords: Food Allergy, IgE-Mediated Hypersensitivity, Milk Hypersensitivity


UGHUR ZEYNALLI, MUHAMMED FATİH ERBAY, Şefika ilknur Kökcü karadağ, deniz özçeker. Clinical Presentations of IgE-Mediated Cow's Milk Allergy in Children and Factors Affecting the Development of Tolerance. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: MUHAMMED FATİH ERBAY, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar