. 0; 0: 0-0

Gestasyon Haftasına Göre Küçük Olmak Prematüre Bebeklerde Nörogelişimsel Sonuçları Olumsuz Etkiler

Burak Ceran1, Mehmet Büyüktiryaki2, Esin Okman1, Gülsüm Kadıoğlu Şimşek1, Hayriye Gözde Kanmaz Kutman1, Zeynep Üstünyurt Konuk3, Fuat Emre Canpolat1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Neonatoloji Kliniği, Ankara
2İstanbul Medipol Üniversitesi, Neonatoloji Bilim Dalı, İstanbul
3TOBB Üniversitesi, Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Gestasyon haftasına göre küçük (SGA) olan ≤30 hafta bebeklerin nörogelişimsel sonuçları hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Çalışmadaki amacımız SGA ve gestasyon haftasına göre normal (AGA) doğum ağırlığına sahip ≤30 hafta prematüre bebeklerde nörogelişimsel sonuçları karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Düzeltilmiş 18-24. aylarda nörolojik muayeneleri ve “Bayley Bebekler için Gelişimsel Değerlendirme Ölçeği II” ile gelişimsel değerlendirmeleri yapılan ≤30 hafta prematüre bebeklerin verileri retrospektif olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Düzeltilmiş 18-24. ayda SGA (n=65) ve AGA (n=163) gruplarında toplam 228 bebek nörogelişimsel açıdan değerlendirildi. SGA ve AGA grubunda ortalama gestasyon yaşı (sırasıyla 28.4±1.1 ve 28.4±1.1, p=0.82) ve doğum ağırlığı (sırasıyla 810±135 ve 1175±183 g, p<0.001) olarak tespit edildi. Nörogelişimsel değerlendirmede, SGA grubunda bilişsel ölçek puanı (p<0.01) ve hareket ölçek puanı (p˂0.001) anlamlı olarak daha düşük bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde SGA’nın nörogelişimsel gerilik için bağımsız risk faktörü olduğu saptandı (RR: 2.27, p=0.02).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Prematüre bebeklerin (≤30 hafta) gestasyon haftasına göre düşük doğum ağırlığı ile doğmaları, nörogelişimsel gerilik açısından risk faktörüdür.

Anahtar Kelimeler: Nörogelişimsel gerilik, gebelik yaşına göre küçük, prematürite


Being Small for Gestational Age Affect Neurodevelopmental Outcomes In Very Preterm Infants

Burak Ceran1, Mehmet Büyüktiryaki2, Esin Okman1, Gülsüm Kadıoğlu Şimşek1, Hayriye Gözde Kanmaz Kutman1, Zeynep Üstünyurt Konuk3, Fuat Emre Canpolat1
1Department of Neonatology, Ankara City Hospital, University of Health Sciences, Ankara, TURKEY
2Department of Neonatology, Medipol University, İstanbul, TURKEY
3Developmental Pediatrics Unit, TOBB University, Ankara, TURKEY

INTRODUCTION: There is insufficient data on neurodevelopmental outcomes of infants small for gestational age (SGA) with ≤30 weeks of gestation. The aim of our study was to compare the neurodevelopmental outcomes of preterm infants who are ≤ 30 weeks, in terms of being SGA or appropriate for gestational age (AGA).
METHODS: The data of infants who were born at ≤ 30 GW, were evaluated retrospectively. Neurological examinations and developmental assessment using Bayley Scales of Infant Development 2nd edition was performed at the corrected age of 18–24 months.
RESULTS: The data of 228 infants of whom 65 were SGA and 163 were AGA was evaluated in terms of neurodevelopment at the corrected age of 18–24 months. The mean gestational age (GA) was 28.4±1.1 in both groups (p=0.82) and the mean BW was 810±135 g in the SGA group and 1175±183 g in the AGA group (p<0.001). The SGA group had significantly lower Mental Development Index (p=0.01) and Psychomotor Development Index (p˂0.001). In multivariate regression analysis, SGA was identified as an independent risk factor for neurodevelopmental delay (RR: 2.27; p=0.02).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Being SGA is a risk factor for neurodevelopmental impairment of preterm infants (≤ 30 GW).

Keywords: Neurodevelopmental delay, Prematurity, Small for gestational age


Burak Ceran, Mehmet Büyüktiryaki, Esin Okman, Gülsüm Kadıoğlu Şimşek, Hayriye Gözde Kanmaz Kutman, Zeynep Üstünyurt Konuk, Fuat Emre Canpolat. Being Small for Gestational Age Affect Neurodevelopmental Outcomes In Very Preterm Infants. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Burak Ceran, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar