. 0; 0: 0-0

Obez Çocuk ve Adölesanlarda Subklinik Hipotiroidi ile Lipid Metabolizması Anormallikleri ve Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

İlhan Hazer1, Onur Kabukcu2, Murat Yağcı2, Zeynep Ertürk2, Gonca Kılıç Yıldırım3, Birgül Kirel1
1Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Eskişehir
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
3Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Beslenme Ve Metabolizma Bilim Dalı, Eskişehir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Subklinik hipotiroidi (SH); serum serbest T4 (sT4) düzeylerinin normal, tiroid stimülan hormon (TSH) düzeylerinin yaşa göre referans düzeylerinin üzerinde olduğu bir tablodur. Fazla kilolu ve obez çocuk ve adölesanlarda vücut kitle indeksindeki (VKİ) artış ile birlikte serum TSH düzeylerinin arttığı ve SH sıklığının yüksek olduğu bildirilmektedir. Obezlerde SH’nin dislipidemi ve non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ile ilişkili olduğu da öne sürülmektedir. Bu çalışmada; fazla kilolu ve obez çocuk ve adölesanlarda; SH sıklığı ve SH’nin lipid metabolizması anormallikleri ve NAFLD ile ilişkisi araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Fazla kilolu ve obez 291 çocuk ve adölesan hastanın (169 kız, 122 erkek) klinik, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Serum sT4 düzeyleri normal olan ve TSH düzeyleri 4,5-10 mIU/ml arasında olan hastalar (SH grubu) (n=53) ile; serum T4 ve TSH düzeyi normal olan hastalar (kontrol grubu) (n=238) lipid parametreleri, karaciğer fonksiyon testleri ve NAFLD varlığı açısından karşılaştırıldı.
BULGULAR: Tüm çalışma grubunda SH sıklığı %18,2 (n=53), NAFLD sıklığı %47,7’sinde (n=139) idi. SH grubunda serum total kolesterol düzeyleri daha yüksekti (p<0,05) ve NAFLD sıklığı (n=23, %43,3); SH’si olmayan hastalardan (n=122, %48,7) farklı değildi (p>0,05). Serum TSH düzeyleri; trigliserid (r=0,13, p<0,05) ve alanin aminotransferaz düzeyleri (r=0,135, p<0,05) ile pozitif korelasyon gösterdi. TG/HDL-K oranı >2 olan hastaların sıklığı (n=34) SH’si olan hastalarda olmayanlara göre daha yüksekti (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Obez çocuk ve adölesan hastalarda; SH sıklığı yüksek olup; SH’si olan hastalarda aterojenik lipid metabolizması bozukluklarına daha sık rastlanmıştır. Obez çocuk ve adelösanlarda SH’nin varlığı NAFLD sıklığını etkilememektedir.

Anahtar Kelimeler: lipid, subklinik hipotiroidi, obez, çocuk, NAFLD


Evaluation of The Relationship Between Subclinical Hypothyroidism and Lipid Metabolism Abnormalities and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease İn Obese Children and Adolescents

İlhan Hazer1, Onur Kabukcu2, Murat Yağcı2, Zeynep Ertürk2, Gonca Kılıç Yıldırım3, Birgül Kirel1
1Department Of Pediatric Endocrinology, Osmangazi University, Eskişehir, Turkey
2Department Of Pediatrics, Osmangazi University, Eskişehir, Turkey
3Department Of Pediatric Metabolism, Osmangazi University, Eskişehir, Turkey

INTRODUCTION: Subclinical hypothyroidism (SH); is a condition that serum free T4 (sT4) levels are normal and thyroid stimulating hormone (TSH) levels are above the reference levels by age. It is reported that the increase in body mass index (BMI) in overweight and obese children and adolescents leads to an increase in serum TSH levels and the frequency of SH in these children. It is also suggested that SH is associated with dyslipidemia and non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in obese individuals. In this study, the frequency of SH and the relationship between SH with lipid metabolism abnormalities andNAFLD were investigated in overweight and obese children and adolescents.
METHODS: Clinical, laboratory and imaging results of 291 overweight and obese children and adolescent patients (169 girls, 122 boys) were analyzed retrospectively. Patients with normal serum sT4 levels and TSH levels between 4,5-10 mIU / ml (SH group) (n=53) and patients with normal serum T4 and TSH levels (control group) (n=238), were compared in terms of liver function tests, lipid parameters and presence of NAFLD.
RESULTS: The frequency of SH was 18,2% (n=53), and the frequency of NAFLD was in 47,7% (n=139) in all study group. Serum total cholesterol levels were higher in the SH group (p <0,05) and the frequency of NAFLD (n=23, 43,3%) was not different from patients without SH (n=122, 48,7%) (p> 0,05). Serum TSH levels correlated positively with triglyceride (r=0,1, p<0,05) and alanine aminotransferase levels (r=0,135, p<0,05). The frequency (n=34) of patients with TG / HDL-K ratio> 2 was higher than those without SH (p <0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The frequency of SH is high in obese children and adolescent patients. Atherogenic lipid metabolism disorders are more common in patients with SH. The presence of SH in obese children and adolescents does not affect the frequency of NAFLD.

Keywords: lipid, subclinical hypothyroidism, obese, child, NAFLD


İlhan Hazer, Onur Kabukcu, Murat Yağcı, Zeynep Ertürk, Gonca Kılıç Yıldırım, Birgül Kirel. Evaluation of The Relationship Between Subclinical Hypothyroidism and Lipid Metabolism Abnormalities and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease İn Obese Children and Adolescents. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Birgül Kirel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar