. 0; 0: 0-0

Turner Sendromlu ergenlerin multidisipliner yaklaşımla psikometrik ve psikososyal açıdan değerlendirilmesi: ön çalışma

Burak Karakök1, Devrim Akdemir1, Siddika Yalcin2, Hacer Seniz Ozusta1, Gülen Eda Utine3, özlem doğan3, pelin ozlem simsek kiper3, Gizem Ürel Demir3
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı,ankara, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Ünitesi,ankara,türkiye
3Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genetik Bilim Dalı,ankara,türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, TS olan ergenler ile kısa boylu ve normal karyotipi olan benzer yaştaki ergenleri nörobilişsel ve psikososyal olarak karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya TS olan yedi hasta ile kısa boylu ve normal karyotipi olan yedi hasta dahil edilmiştir. Eşlik eden psikopatolojiler, bilişsel işlevsellik, yaşam kalitesi, benlik saygısı, empatik eğilimler, zihinselleştirme becerileri ve başetme stratejileri araştırılmıştır.
BULGULAR: Kısa boylu ergenlerde anksiyete ve davranım problemleri daha yüksek olmasına karşın, eşlik eden psikopatolojiler, sosyal biliş becerileri, yaşam kalitesi, benlik saygısı ve başetme stratejileri açısından TS olan ergenler ile kısa boylu ergenler arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, TS olan ergenlerin bilişsel işlevlerinin hem kısa boylu ergenlere hem de toplum örneklemine göre daha düşük olduğu bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu ön çalışmaya göre, ileride gelişebilecek olumsuz sonuçları önlemek için TS'li hastalar anksiyete / davranış sorunları ve bilişsel işlevler açısından değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Turner Sendromu, psikopatoloji, psikososyal özellikler, bilişsel işlevsellik, kısa boy


Psychometric and psychosocial evaluation of adolescents with Turner Syndrome in a multidisiplinary approach: a preliminary study

Burak Karakök1, Devrim Akdemir1, Siddika Yalcin2, Hacer Seniz Ozusta1, Gülen Eda Utine3, özlem doğan3, pelin ozlem simsek kiper3, Gizem Ürel Demir3
1Dept. Of Child And Adolencance Psychiatry, Hacettepe University Hospital,ankara, Turkey
2Institute Of Child Health, Department Of Social Pediatrics, Hacettepe University Hospital,ankara, Turkey
3Division Of Pediatric Genetics, Hacettepe University Hospital,ankara, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to compare neurocognitive and psychosocial characteristics in adolescents with Turner Syndrome (TS) and age-matched adolescents with short stature (SS) and normal karyotypes.
METHODS: Seven patients with TS and 7 patients with SS and normal karyotypes were included in the study. Their comorbid psychopathologies, cognitive functioning, quality of life, self-esteem, emphatic tendencies, mentalizing abilities and coping strategies were investigated.
RESULTS: Although the adolescents with SS had higher levels of anxiety and conduct problems, there were no significant differences between the TS and SS groups in terms of comorbid psychopathologies, social cognition skills, quality of life, self-esteem and coping strategies. However, the cognitive functioning of adolescents with TS was found to be lower than both of the adolescents with SS and community samples.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to this preliminary study, anxiety/conduct problems and cognitive functioning of patients with TS should be evaluated in order to prevent subsequent negative outcomes.

Keywords: Turner Syndrome, psychosocial characteristics, cognitive functioning, short stature


Burak Karakök, Devrim Akdemir, Siddika Yalcin, Hacer Seniz Ozusta, Gülen Eda Utine, özlem doğan, pelin ozlem simsek kiper, Gizem Ürel Demir. Psychometric and psychosocial evaluation of adolescents with Turner Syndrome in a multidisiplinary approach: a preliminary study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Burak Karakök, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar