. 0; 0: 0-0

Annelerin Çocuklarına Yönelik İstismar-İhmal Davranışları ve Etkileyen Faktörler

Zehra Çalışkan1, Derya Evgin1, Emine Musalli2, Betül Akşit3, Özlem Nur Durgun4, Nazlı Türe5
1Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD, NEVŞEHİR
2Çorum Devlet Hastanesi, ÇORUM
3Erciyes Üniversitesi Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi, Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisi, KAYSERİ
4Acıbadem Hastanesi, Genel Yoğun Bakım Ünitesi, KAYSERİ
5Forum Yaşam Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, MERSİN

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, annelerin çocuklarına yönelik istismar ihmal davranışları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla kesitsel-tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmanın örneklemini, Kapadokya bölgesinde bulunan bir il merkezinde, Aile Sağlığı Merkezlerine herhangi bir nedenle başvuran, en az bir çocuğu olan 400 anne oluşturmuştur. Etik kurul, kurum, katılımcı onamı alınarak yapılan çalışmada; veriler anket formu ile toplanmış, tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Annelerin %23.8’inin 3 ve üzeri çocuğa sahip olduğu, %17’sinin çocuklarını istemeden dünyaya getirdiği, eşlerinden ve çocukluklarında anne-babalarından, fiziksel ve sözel şiddet gördüğü (sırasıyla; %2.5, %25.8; %30.8, %60.5) belirlenmiştir. Annelerin son altı ayda çocuklarına uyguladıkları cezalar gözönüne alındığında çocukların; bağırma, onu terk etmekle korkutma, tehdit etme azarlama (sırasıyla; %76.5, %30.8, %13.3) şeklinde duygusal istismara; poposuna vurma, eline vurma, sarsma silkme (sırasıyla; %47.8, %33.0, %10.5) şeklinde de fiziksel istismara maruz kaldığı saptanmıştır. Çocukların istismar ve ihmale maruz kalmalarında, anne eğitimi, çocuk sayısı, annelerin eşinden sözel şiddet, çocukluklarında da anne-babalarından fiziksel ve sözel şiddet görme durumunun etkili olduğu (p<0.05) belirlenmiştir. Bununla birlikte, eş veya anne/babalarından herhangi bir şiddet görmediğini ifade eden annelerin, çocuklarına bir veya birden fazla istismar eylemi (fiziksel / duygusal) uygulamış olmaları dikkat çekici bir bulgu olarak görülmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Annelere, çocuğa yönelik yapılan istismar ve ihmal davranışlarının neler olduğu ve sonuçları hakkında bilgi verilmesi, riskli çocuk ve ailelerinin belirlenmesi, sorunların çözümü için danışmanlık hizmetlerinin verilerek destek sistemlerinin sağlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Anne tutumları, Çocuk, Çocuk ihmali, Çocuk istismarı


Abuse-Neglect Behaviors of Mothers for Their Children and Factors That Affect

Zehra Çalışkan1, Derya Evgin1, Emine Musalli2, Betül Akşit3, Özlem Nur Durgun4, Nazlı Türe5
1Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, Semra and Vefa Küçük Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing, Nevşehir
2Çorum Public Hospital, Çorum
3Erciyes University, Fevzi Mercan- Mustafa Eraslan Pediatric Hospital, Pediatric Oncology-Hematology Service, Kayseri
4Acibadem Hospital, General Intensive Care Unit, Kayseri
5Forum Life Hospital, Neonatal Intensive Care Unit, Mersin

INTRODUCTION: This study was conducted to determine abuse-neglect behaviors of mothers for their children and factors that affect, as cross sectional-descriptive.
METHODS: Total 400 mothers had got one child at least, applied to Family Health Centers at city center in Cappadocia region, because of any problem constituted sample of study. Consents of ethical committee, institute and participants were obtained. Data was collected with a questionnaire and evaluated by using descriptive statistics, chi-square tests
RESULTS: It is determined that of the mothers; 23.8% had 3 or more children, 17% gave birth unintendent, exposured physical and verbal violence from their husbands, children, mother and fathers (2.5%, 25.8%; 30.8%, 60.5%, respectively). It is found that children exposured to some emotional abuse as shouting, threating with leaving, scolding (76.5%, 30.8%, 13.3%, respectively); physical abuse as beating hip and hand, shaking (47.8%, 33.0%, 10.5%, respectively). Mother education, number of children, mother’s exposing to verbal abuse from their husbands or physical and verbal abuse from mother-father were eeffective on children’s exposing to abuse and neglect (p<0.05). Besides, it is remarkable that mothers didn’t exposure to any violence from their husbands and parents used one or more times violence for their children.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is suggested that information about what abuse-neglect behaviors are for children and their results should be given to mothers; risky children and their families should be determined; support systems should be supplied by giving consultancy services.

Keywords: Mother attitude, Child, Child abuse, Child neglect


Zehra Çalışkan, Derya Evgin, Emine Musalli, Betül Akşit, Özlem Nur Durgun, Nazlı Türe. Abuse-Neglect Behaviors of Mothers for Their Children and Factors That Affect. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Zehra Çalışkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar