. 0; 0: 0-0

Beş Yaş Altı Çocukların Ebeveynlerinde Aşı Tereddüt ve Reddinin Araştırılması: Toplum Temelli Bir Araştırma

Gonca Soysal1, Recep Akdur2
1Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü, Tokat, Türkiye.
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Aşı tereddütü ve reddi, aşıyla önlenebilir hastalıklarla mücadelede kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirmekle tehdit etmektedir. Bu sorun yeni değildir ve görülme sıklığının artması nedeniyle önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma, beş yaş altı çocuğu olan ebeveynlerin aşı tereddüt ve aşı reddi ile ilişkili faktörlerle sıklığını belirlemeyi amaçlamaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin bir ilinde beş yaş altı çocuğu olan 402 ebeveyn ile toplum temelli bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilecek örneklem sayısı orantılı küme örnekleme ile belirlenmiştir. Veriler, WHO SAGE "Aşı Tereddüt Anketi Soruları" ve "Aşı Tereddüt Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır.
BULGULAR: Ebeveynlerin %19.7'si çocukluk aşıları konusunda tereddütlüydü. Önerilen aşıların (özel veya ücretsiz aşılar) reddedilme oranı %18,2 idi. Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz olarak sunduğu aşıları reddeden ebeveyn oranı %0,9’dur. Babalarda, lisans ve üzeri eğitimlilerde, 42 yaş üstü ebeveynlerde ve ekonomik durumu yüksek olanlarda aşı tereddütü daha yüksekti. Aşılar hakkında olumsuz bilgi duymak veya okumak, aşı tereddüt olasılığını 13,5 kat artırmaktadır. Ebeveynlerin Aşı Tereddüt Ölçeği puanı 1.68±0.53 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırma sonuçlarına göre aşı tereddütü ve reddi pek çok faktörden etkilenen bir yapıya sahiptir. Bu faktörlerden en önemlisi aşılarla ilgili bilginin içeriğidir.

Anahtar Kelimeler: Aşı tereddüdü, aşı reddi, beş yaş altı çocuk, ebeveynler


Investigating Vaccine Hesitancy and Refusal Among Parents of Children Under Five: A Community-Based Study

Gonca Soysal1, Recep Akdur2
1Tokat Gaziosmanpaşa University, Pazar Vocational School of Higher Education, Department of Health Care Services, Tokat, Turkey.
2Başkent University, School of Medicine Department of Internal Medicine, Department of Public Health, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Vaccine hesitancy and refusal threaten to reverse progress made in tackling vaccine-preventable diseases. This problem is not new, and gaining an increasing importance due to the increase in its incidence. The present study aims to determine the frequency of factors related to vaccine hesitancy and refusal among parents of children under five.
METHODS: A community-based study was conducted with 402 parents of children under five in a province of Turkey between October 2020 and February 2021. The number of samples to be included in the study was determined by proportional cluster sampling. Data were collected using the WHO SAGE "Vaccine Hesitancy Survey Questions" and "Vaccine Hesitancy Scale."
RESULTS: Of parents, 19.7% were hesitant about childhood vaccines. The rejection rate of recommended vaccines (special or free vaccines) was 18.2%. The rate of parents who refused the vaccines offered free of charge by the Ministry of Health was 0.9%. Vaccine hesitancy was higher among fathers, those with undergraduate and higher education, parents over 42 years of age, and those with a higher income economic status. Having heard or read negative information about vaccines increased the likelihood of vaccine hesitancy by 13.5 times. The parents' Vaccine Hesitancy Scale score was 1.68±0.53.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the study results, vaccine hesitancy and refusal have a structure affected by many factors. The most important of these factors is the content of knowledge about vaccines.

Keywords: Vaccine hesitancy, vaccine refusal, children under five, parents


Gonca Soysal, Recep Akdur. Investigating Vaccine Hesitancy and Refusal Among Parents of Children Under Five: A Community-Based Study. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Gonca Soysal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar