. 0; 0: 0-0

Prematüre Bebeklerde İntrakraniyal Kanamanın Etiyolojisi ve Prognozu, Kohort Araştırması

Demet Aygün Arı1, Şule Yiğit2, Ayse Korkmaz3, Murat Yurdakök2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Yenidoğan Kliniği
3Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yenidoğan Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Obstetrik bakımdaki ilerlemeler ve yardımcı üreme tekniklerinin yaygın kullanılmasıyla birlikte tüm dünyada prematürite oranı giderek artmaktadır. Bununla birlikte neonatal ve perinatal bakımdaki gelişmeler sayesinde bu bebeklerin sağkalım oranları da artmıştır. Erken dönemde görülen prematüriteye özgü durumlar ve komplikasyonlar, uzun dönem nörogelişimsel prognozu belirlemektedir. Nörogelişimsel prognozun en önemli belirleyicilerinden biri, intraventriküler kanamadır (İVK). Bu çalışmada prematüre bebeklerde İVK’ya neden olabilecek risk faktörleri araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, 10 yıllık dönemde, yatan hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hasta grubu olarak gebelik yaşı 37 hafta altında ve İVK tanısı konulan 40 hasta; kontrol grubu ise benzer tarihlerde hastanede yatan, İVK’sı olmayan, vücut ağırlığı ve gebelik yaşı İVK grubu ile benzer olan hastalardan seçildi.
BULGULAR: Uzun süreli mekanik ventilasyon, hipoksemi, hiperkarbi ve tekrarlayan hiperkarbi atakları, hipotansiyon, tekrarlayan sürfaktan ihtiyacı, eritrosit transfüzyonu, bikarbonat tedavisi, hacim genişletici kullanımı ve yardımcı üreme teknikleriyle oluşan gebelik İVK için risk faktörü olarak saptandı. Mortalite oranı İVK grubunda ve ciddi İVK (evre III-IV kanama) grubunda kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksekti. İVK grubunda 4 hastada periventriküler lökomalazi, 10 hastada hidrosefali geliştiği görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İVK uzun dönem morbidite ve mortalite riskini artıran bir prematürite komplikasyonudur. Bu çalışma ile risk faktörü olarak tanımlanan kan transfüzyonu, hacim genişletici ve bikarbonat tedavisi kullanımlarını en aza indirmek İVK riskini azaltacağı gösterilmiştir. Bununla birlikte İVK için en önemli risk faktörü prematürite olduğundan, asıl amacımız preterm doğumların önlenmesi olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Bebek, prematür, serebral intraventriküler kanama, risk faktörleri


Etiology and Prognosis of Intracranial Hemorrhage in Premature Infants, Cohort Research

Demet Aygün Arı1, Şule Yiğit2, Ayse Korkmaz3, Murat Yurdakök2
1University Of Health Sciences, Sami Ulus Maternity And Child Health And Diseases Training And Research Hospital
2Hacettepe University Faculty Of Medicine, İhsan Doğramacı Children
3Acıbadem University Faculty Of Medicine, Clinic Of Neonatalogy

INTRODUCTION: Despite advances in obstetric care, the prematurity rate is increasing all over the world with the use of assisted reproductive techniques. However, the survival rates of these babies have increased thanks to the developments in neonatal and perinatal care. The specific problems and complications seen in early prematurity, determine the long-term neurodevelopmental outcome. One of the most important determinants of neurodevelopmental outcome is intraventricular hemorrhage (IVH). In this study, risk factors that could cause IVH and severe IVH were investigated in premature infants.
METHODS: In this study, inpatient files in the Neonatal Intensive Care Unit of our hospital in a 10-year period were analyzed retrospectively. As the patient group, 40 patients with a gestational age below 37 weeks and diagnosed with IVH; The control group was selected from patients who were hospitalized on similar dates, did not have IVH, and whose body weight and gestational age were similar to the IVH group.
RESULTS: Pregnancy with prolonged mechanical ventilation, hypoxemia, hypercarbia and recurrent hypercarbia attacks, hypotension, recurrent surfactant need, erythrocyte transfusion, bicarbonate therapy, use of volume expander and assisted reproductive techniques were found to be risk factors for IVH. Mortality rate was significantly higher in IVH group and severe IVH (stage III-IV bleeding) group compared to the control group. In IVH group, periventricular leukomalacia was observed in 4 patients and hydrocephalus in 10 patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: IVH is a complication of prematurity that increases long-term morbidity and mortality. Use of blood transfusions, volume expanders and bicarbonate therapy which are identified as risk factors in this study should be minimized in neonatal intensive care. Since most important risk factor is prematurity, prevention of preterm birth should be main objective of medical care.

Keywords: Baby, premature, cerebral intraventricular hemorrhage, risk factors


Demet Aygün Arı, Şule Yiğit, Ayse Korkmaz, Murat Yurdakök. Etiology and Prognosis of Intracranial Hemorrhage in Premature Infants, Cohort Research. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Demet Aygün Arı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar