. 2014; 16(2): 110-117 | DOI: 10.5152/ejp.2014.93685  

Türkiye’de Bronkoskopi Uygulamaları: Bir Anket Çalışması

Ergun Tozkoparan1, Benan Çağlayan2, Levent Dalar3, Semra Bilaçeroğlu4, Ahmet Ilgazlı5
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
2Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul
3İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
4Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Merkezi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Izmir
5Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmit

Amaç: Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de hekimler arasında bronkoskopi uygulamalarında tutum ve davranış farklılıkları vardır. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Girişimsel Pulmonoloji Çalışma Grubu olarak ülkemizde bronkoskopi uygulaması yapan hekimlerin tutum ve davranışlarını bir anket ile ortaya koymayı amaçladık.
Yöntemler: Tanısal ve girişimsel bronkoskopi uygulamalarına ilişkin 23 soru içeren web tabanlı ankete katılım için hazırlanan ve anket linkini içeren davet mektubu, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, anestezi ve reanimasyon uzmanlarının e-posta gruplarına gönderildi. Ankete katılan hekimlerin verdiği yanıtlar değerlendirildi. Anketten elde edilen sonuçlar genel olarak ve branş temelinde istatistiksel analizlerle değerlendirildi.
Bulgular: Anketi 93 göğüs hastalıkları, 30 göğüs cerrahisi, 23 anesteziyoloji olmak üzere toplam 146 uzman hekim yanıtladı. Ankete katılan hekimlerin %73’ü üniversite veya eğitim araştırma hastanesinde çalışıyordu, katılımcıların %47’si yılda 100’den fazla bronkoskopi yapıyordu. Katılımcıların %36’sı yaptıkları bronkoskopilerin % 38’inde sedasyon yapmadıklarını belirttiler. Diğer taraftan, sedasyon için en fazla tercih edilen ilaç midazolam (%78) idi. Topikal anestezi yöntemi olarak lidokain nebülizasyonu göğüs hastalıkları uzmanlarının %77’si tarafından kullanılırken, göğüs cerrahisi ve anesteziyoloji uzmanlarında bu oran sırasıyla %13 ve %8 olarak saptandı (p<0,001).GH’lerin %38’i tanısal bronkoskopilerinin % 23’ünü genel anestezi altında yapıyordu. İşlem sırasında nabız oksimetresi takibi % 97, suplemental Oksijen kullanımı ise % 87 oranında bulundu. Göğüs hastalıkları uzmanlarının % 60’ı bronkoskopi eğitimi için, deneyimli bir uzman denetiminde en az 100 işlem yapılmasını, % 40’ı ise aynı sayının en az 50 olmasını yeterli görüyordu.
Sonuç: Anket verileri ülkemizdeki bronkoskopi deneyimi hakkında bilgi vermektedir. Bu tür anketlerin soru çeşitliliğinin ve katılımcı sayısının arttırılarak tekrarlanmasının önemli bir veri kaynağı oluşturacağı düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Bronkoskopik prosedürler, anket, rehber


Ergun Tozkoparan, Benan Çağlayan, Levent Dalar, Semra Bilaçeroğlu, Ahmet Ilgazlı. Bronchoscopy Practice in Turkey: A Questionnaire Study. . 2014; 16(2): 110-117

Sorumlu Yazar: Ergun Tozkoparan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar