. 2015; 17(1): 67-69 | DOI: 10.5152/ejp.2014.93357  

Leflunomid’e Bağlı İnterstisyel Akciğer Hastalığı; Olgu Sunumu

Aygül Güzel1, Nurhan Köksal1, Ayşenur Gök1, Muzaffer Elmalı2
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Samsun
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyodiagnostik Anabilim Dalı, Samsun

Leflunomid (LEF) kullanımına bağlı interstisyel akciğer hastalığı ölümcül olabilen oldukça nadir görülen bir durumdur. Bu yazıda LEF kullanımına bağlı interstisyel akciğer hastalığı gelişen bir olgu sunulmuştur. Altmış-üç yaşında, 37 yıldır romatoid artrit tanısıyla takipli ve son beş aydır LEF tedavisi (20 mg/gün) alan bir bayan hasta öksürük, solunum sıkıntısı, ateş ve koyu balgam çıkarma şikayeti ile hastanemize başvurdu. Çekilen akciğer grafisinde bilateral alveolar konsolidasyon vardı. Yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisinde ise yaygın buzlu cam görünümü ve interlobüler septal kalınlaşma mevcuttu. Bu olguda, LEF tedavisinin kesilmesi ve oral steroid tedavisi sonrasında klinik ve radyolojik iyileşme görülmesi ile ilaca bağlı interstisyel akciğer hastalığı tanısı konuldu.
Sonuç olarak LEF kullanımı sırasında ortaya çıkan öksürük, solunum sıkıntısı, ateş gibi nonspesifik bulguların varlığında ilaca bağlı interstisyel akciğer hastalığı ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Leflunomid, interstisyel akciğer hastalığı, ilaç, yan etki


Aygül Güzel, Nurhan Köksal, Ayşenur Gök, Muzaffer Elmalı. Leflunomide-Induced Interstitial Lung Disease: A Case Report. . 2015; 17(1): 67-69

Sorumlu Yazar: Aygül Güzel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar