. 2014; 16(1): 13-16 | DOI: 10.5152/ejp.2014.91886  

Plörezi Ayırıcı Tanısında Plevral Sıvı ve Serum Leptin Düzeyleri

Aybüke Kekeçoğlu1, Burcu Karaokur1, Sibel Yurt1, Levent Dalar2, Ayşe Filiz Koşar1
1Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Plevral sıvı ile başvuran, henüz tedavi almamış farklı olgu gruplarında (tüberküloza bağlı plevral sıvı, malign plevral sıvı, transüdatif plevral sıvı ve parapnömonik plevral sıvı), serum ve plevral sıvı leptin düzeyinin; hastalık grupları arasında, transüda - eksüda ayrımında ve tüberküloz - non tüberküloz plevral efüzyonlu hasta gruplarındaki tanısal değerini araştırmak.
Yöntemler: Çalışmaya toplam 78 ardışık olgu (32 kadın, 46 erkek) alındı. Olgular, Light kriterlerine göre transüdatif ve eksüdatif plevral efüzyon olmak üzere iki gruba ayrıldı. Eksüdatif sıvılar ise kendi içinde; tüberküloz (TB), nonspesifik (parapnömonik) ve malign plevral sıvı olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların tümünde boy ve kilo ölçümü yapılarak, vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Tüm hastalık gruplarında plevra ve serum leptin düzeyleri ölçülerek tanı değeri araştırıldı.
Bulgular: Hastaların serum ve plevra sıvılarında, leptin düzeyi ile plevral sıvıda adenozin deaminaz (ADA) düzeyi çalışıldı. Tanılara göre gruplandırılan hastaların plevral sıvılarında, serum leptin değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p<0,05). Transüda - eksüda ayırımında da ölçülen leptin ve ADA düzeyleri arasında anlamlı olarak fark bulunamadı. Olgular, TB ve TB dışı olarak gruplandığında, serum ve plevra leptin düzeylerinde her iki grup arasında fark saptanmazken, tüberküloz grubu plevra sıvısı ADA düzeyi, diğer gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Vücut kitle indeksi ile hem serum hem de plevra leptin düzeyleri arasında zayıf derecede pozitif korelasyon bulundu (sırasıyla r=0,39 ve r=0,42, p<0,001).
Sonuç: Çalışmamız az sayıda olgu içermekle birlikte, serum ve plevra leptin düzeyleri, gerek transüda - eksüda ayırımında, gerekse etyolojik tanıya ulaşmada yeterli olmamıştır. Özellikle tüberküloz plörezilerde anlamlı derecede düşüklük saptandığına yönelik bulgular olsa da, konu ile ilgili daha başka çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır

Anahtar Kelimeler: Adenozin deaminaz, leptin, plevra, tüberküloz


Aybüke Kekeçoğlu, Burcu Karaokur, Sibel Yurt, Levent Dalar, Ayşe Filiz Koşar. Pleural Fluid and Serum Leptin Levels in the Differential Diagnosis of Pleurisy. . 2014; 16(1): 13-16

Sorumlu Yazar: Levent Dalar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar