Anatol J Med . 2014; 16(1): 40-43 | DOI: 10.5152/ejp.2014.89410  

Pulmoner Emboliyi Taklit Eden Bir Sağ Atriyal Miksoma Olgusu

Ömer Kaya1, Hilal Ermiş1, Sinan Türkkan1, Zeynep Ayfer Aytemur1, Tamer Baysal2, Nusret Açıkgöz3
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Malatya
3İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Malatya

Miksoma, kalbin en sık görülen primer tümörüdür. Primer kardiyak miksomaların yaklaşık %75’i sol atriyumda yerleşir ve sporadik olmaya meyillidirler. Miksomalar nadiren asemptomatiktir, bazen başvuru semptomları solunumsal hastalıklarla karışabilir.
Polikliniğimize nefes darlığı, göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 29 yaşındaki erkek hastanın pulmoner emboli ön tanısıyla tetkik edilirken, çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde sağ atriyum ve sağ ventrikül içerisinde kontrastlanma göstermeyen yaklaşık 8x4 cm boyutlarda hipodens sınırları belirsiz yer kaplayıcı lezyon görünümü izlendi. Ekokardiyografik inceleme ile miksoma tanısı doğrulanan hastaya intrakardiyak kitle eksizyonu yapıldı.
Olgumuzu, sağ atriyum ve sağ ventrikülde yerleşimli olması nedeniyle ve solunumsal semptomlarla başvuran hastalarda, altta yatan kardiyak bir patolojinin de akılda bulundurulması gerektiğini hatırlatmak açısından sunmayı uygun bulduk.

Anahtar Kelimeler: Sağ atriyal miksoma, kardiyak tümör, pulmoner emboli


Ömer Kaya, Hilal Ermiş, Sinan Türkkan, Zeynep Ayfer Aytemur, Tamer Baysal, Nusret Açıkgöz. A Right Atrial Myxoma Mimicking Pulmonary Embolism: A Case Report. Anatol J Med . 2014; 16(1): 40-43

Sorumlu Yazar: Hilal Ermiş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar