Anatol J Med . 2015; 17(1): 42-48 | DOI: 10.5152/ejp.2015.70037  

Kafe ve Restoranlarda Tütün Kontrol Kanunu’nun Değerlendirilmesi

Hilal Özcebe1, Burcu Küçük Biçer1, Nazmi Bilir1, Sema Attila2, Hakan Doğruel2, Burçin Kaya2, Mahmut Cesur2, Betül Bıçakçı2, Tan Ayık2, Semaye Türk2, Mehmet Ali Harbelioğlu2
1Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı Enstitüsü, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Bu çalışmada 2008 yılında tütün yasasının yürürlüğe girmesinden üç yıl sonra Ankara’nın kent merkezinde yer alan bir ilçesinde bulunan bazı kafe-restoranların işletmecileri/çalışanları ile müşterilerinin yasa-uygulanmasıyla ilgili bazı bilgileri, tutum ve davranışlarının öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki çalışmada 105 kafe-restoran, 113 işletmeci/çalışan ve 386 müşteri ile yüz-yüze veri toplama tekniği ile 2 farklı form kullanılarak görüşülmüştür. Bir de işletme gözlem formu kullanılmıştır. SPSS 15.0 ile ki-kare, t-testi kullanılmıştır. Araştırma için idari izin alınmıştır.
Bulgular: Çalışanların yaş ortalaması 30,1±8,32;%82,3’ü erkek, %54,0'ı sigara kullanmakta; müşterilerin yaş ortalaması 27,7±8,61; %53,6’sı kadın ve %39,4'ü sigara kullanmaktadır. Pasif etkilenimin yol açabileceği sorunlar (p=0,024); sigaranın ölüme sebep olabileceği konusunda sigara kullanan ve kullanmayan müşterilerin düşünceleri (p<0,001) arasında fark vardır. Sigara kullananların %80,3’ü, kullanmayanların %74,3’ü alkol servisi olan restoranlarda yasak olduğunu belirtmiştir. Yasanın sigarayı bırakma konusunda yardımcı olacağı görüşüne katılım sigara içmeyen ve içen çalışanlar arasında; ayrıca sigara içmeyen ve içen müşteriler arasında istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,004;p<0,001). Araştırmacıların gözlemlerine dayalı olarak, işletmelerin %7,6’sında yasak ile ilgili levhanın bulunmadığı, kullananlar, %12,6’sında kül tablası olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Tütün bağımlılığı konusu bireysel bir sorun olmakla beraber tütün kullanım sıklığı bir halk sağlığı sorunudur. Bireysel yaklaşımların yanısıra yasanın toplumsal düzeyde kabul edilmesi ve uygulamaların benimsenmesi gerekmektedir. Sigara içen ve içmeyen bireylerin yasanın sigara bırakmaya yararlı olacağı konusunda fikir ayrılığı mevcuttur. Tütün kullanımının ve tütüne bağlı sağlık sorunlarının azaltılması için kapsamlı tütün kontrolü uygulamalarının denetlenmesi ve kurallara uyması sağlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: İşletme, Kafe, Restoran, Tütün, Yasa

Anahtar Kelimeler: İşletme, Kafe, Restoran, Tütün, Yasa


Hilal Özcebe, Burcu Küçük Biçer, Nazmi Bilir, Sema Attila, Hakan Doğruel, Burçin Kaya, Mahmut Cesur, Betül Bıçakçı, Tan Ayık, Semaye Türk, Mehmet Ali Harbelioğlu. Evaluation of Tobacco Control Law at Cafe’ and Restaurants. Anatol J Med . 2015; 17(1): 42-48

Sorumlu Yazar: Burcu Küçük Biçer, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar