Anatol J Med . 2014; 16(1): 27-30 | DOI: 10.5152/ejp.2014.64872  

Hemodinamik Olarak Stabil Akut Pulmoner Embolili Hastalarda Eritrosit Dağılım Genişliği Parametresinin Klinik Yararı

Ahmet Cemal Pazarlı1, Lütfü Bekar2
1Elbistan Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Kahramanmaraş
2Tokat Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Tokat

Amaç: Persistan hipotansiyon veya şok ile başvuran akut pulmoner embolisi (PE) olan hastalar yüksek riskli olarak kabul edilir. Hemodinamik olarak stabil akut PE’li hastalar, sağ ventrikül disfonksiyonu ve / veya miyokard hasar biyobelirteçlerinin seviyelerine göre düşük ve orta risk grubu olarak sınıflandırılır. Bu çalışmada, hemodinamik olarak stabil akut PE nedeniyle başvuran hastaların eritrosit dağılım genişliği (RDW) parametresinin klinik yararını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: 2008-2010 yılları arasında hastanemizde akut PE tanısı konmuş tüm hastalar retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmişlerdir. Başvuru sırasında hipotansiyon, malignite öyküsü, kalp yetmezliği ve anemi bulunan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Normotansif akut PE hastaları düşük ve orta risk olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Bu ayrım ekokardiyografik sağ ventrikül disfonksiyonu, Troponin T pozitifliği, ve NT-proBNP yüksekliği kriterlerine göre yapılmıştır. Düşük ve orta riskli akut PE gruplarında RDW değerleri karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Troponin T, NT-proBNP ve ekokardiyografik bulgular baz alınarak 32 hasta orta riskli, 34 hasta düşük riskli PE olarak değerlendirilmiştir. RDW değerleri orta riskli grupta düşük riskli gruba göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (14.77±0.54‘e karşı 14.09±0.43; p=0.036)
Sonuç: Hemodinamik olarak stabil akut PE hastalarında RDW değerlerinin incelenmesi düşük ve orta riskin belirlenmesinde yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner emboli, eritrosit dağılım genişliği, risk


Ahmet Cemal Pazarlı, Lütfü Bekar. Clinical Utility of Red Blood Cell Distribution Width Parameter in Patients with Hemodynamically Stable Acute Pulmonary Embolism. Anatol J Med . 2014; 16(1): 27-30

Sorumlu Yazar: Ahmet Cemal Pazarlı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar