. 2014; 16(1): 31-35 | DOI: 10.5152/ejp.2014.59219  

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının Pnömonili ve Pnömonisiz Enfektif Alevlenmeleri

Sami Deniz1, Mustafa Hikmet Özhan2
1Didim Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Aydın
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanısı olan hastalarda, alevlenme sırasında pnömoni varlığının klinik, demografik ve biyokimyasal verilerle ilişkisinin vaka-kontrol grupları olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: Prospektif olarak planlanan çalışmaya 3. basamak Göğüs Hastalıkları kliniğinde, 2007-2008 tarihleri arasında, akut alevlenme tanısı ile hastaneye yatırılan ve pnömonisi bulunmayan KOAH’lı hastalar ile pnömoni tanısı konulan KOAH olguları dahil edilmiştir. Yatış sırasında, klinik ve radyolojik bulguları ile pnömoni tanısı konulan hastalar pnömonik alevlenme grubuna (PA), belirgin bir infiltrasyonu olmayan olgular ise non-pnömonik alevlenme grubuna (n-PA) dahil edilmiştir. Tüm hastaların demografik ve biyokimyasal verileri ile solunum fonksiyon testleri ve alevlenme süreleri araştırılmıştır. Elde edilen veriler kategorik değişkenler için ki-kare testi, parametrik değişkenler Student’s t-test kullanılarak karşılaştırılmış, p <0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiye pearson korelasyon testiyle bakılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya pnömonisi bulunmayan akut alevlenme bulguları taşıyan 30 hasta (23 erkek, 7 kadın; ortalama yaş±SD: 69±7) ile pnömoni tanısı alan 30 KOAH hastası (23 erkek, 7 kadın; ortalama yaş±SD: 69±9) alındı. İki grup arasında yaş, cinsiyet, diyabet varlığı, yıllık alevlenme sayısı ve önceki antibiyotik kullanımı açısından dağılım farkı izlenmemiştir. Pnömoni ile seyretmeyen alevlenme grubunda, içilen sigara miktarı (59±36 paket.yıla karşın 38±37paket.yıl; p<0,05) ve hastalık (KOAH) süresi (15±11 yıla karşın 7,7±8 yıl; p<0,05) daha uzun bulunmuştur. Laboratuvar bulguları içinde C-reaktif protein (CRP), laktat dehidrogenaz (LDH) ve lökosit sayılarında her iki grup arasında fark saptanmazken, pnömonisi olmayan alevlenme grubunun daha düşük 1.saniye zorlu ekspiratuvar volüm (FEV1) değerine (%33,5±10’a karşın %55±19; p<0,05 ) sahip olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Birincisaniye zorlu ekspiratuvar volüm (FEV1) yüzdesi daha düşük, hastalık süresi daha uzun ve daha ağır sigara tiryakisi olan KOAH olgularının, pnömoni ile seyretmeyen alevlenmelere daha yatkın olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenme, pnömoni, sigara içme süresi, KOAH süresi, FEV1


Sami Deniz, Mustafa Hikmet Özhan. Infective Exacerbations of Chronic Obstructive Pulmonary Disease with or without Pneumonia. . 2014; 16(1): 31-35

Sorumlu Yazar: Sami Deniz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar