. 2014; 16(2): 99-104 | DOI: 10.5152/ejp.2014.48295  

Bir Yıllık Sigara Bırakma Poliklinik Sonuçlarımız: Sigara Bırakmada Etkili Olan Faktörler

Zehra Yaşar1, Özlem Kar Kurt1, Fahrettin Talay1, Aysel Kargı2
1Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Bolu
2Islahiye Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Gaziantep

Amaç: Bu çalışmada, sigara bırakma polikliniğinde takip edilen hastalarda sigara bırakma başarısını etkileyen faktörleri ve polikliniğimizin sigara bırakma hızlarını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Haziran 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında, igara bırakma polikliniğine başvuran 320 olgudan 12 aylık takipleri tamamlanabilen 241 olgu çalışmaya alındı. Olgulardan rutin biyokimyasal ve hematolojik testler, solunum fonksiyon testi, elektrokardiyografi ve posteroanterior akciğer grafisi istendi. Ayrıca tüm olgulardan, Fagerström nikotin bağımlılık testi, anksiyete ve depresyon değerlendirme ölçekleri ile demografik verilerin yer aldığı poliklinik formunun doldurulması istendi. Kullandıkları ilaçlar ve süreleri kaydedildi. Hastaların sigara bırakma başarıları ve başarıya etki eden faktörler değerlendirildi.
Bulgular: Genel olarak 1. yıl sonunda sigara bırakma hızı %37,3 idi. Sigara bırakan ve bırakamayan grup arasında değerlendirmede demografik özellikler benzerdi. Bırakamayan grupta konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, Fagerström bağımlılık derecesi (p<0,001) ve işyerinde içilen sigara sayısı daha fazlaydı (p<0,001). Sigara bırakan grupta kilo artışı daha fazla idi. Olguların %27,4’üne davranışsal eğitim (DE), %56’sına davranışsal eğitim ve Nikotin replasman tedavisi (DE+NRT), %9,5’ine DE+Bupropion, %2,5’ine DE+ Vareniklin, %4,6’sına DE+ Bupropion+NRT başlanmıştı. Bırakma hızları sırasıyla %15,2, %43,7, %52,2, %66,7 ve %45,5 idi. Yeterli sürede farmakolojik tedavi verilmesi ile bırakma hızlarıda anlamlı olarak artmaktaydı (p<0,001).
Sonuç: Sigara bırakma süreci, her olgu için bireysel değerlendirilmesi gereken zor bir süreçtir. Bu süreçte yeterli davranışsal eğitim ve uygun bireylere yeterli sürede farmakolojik destek tedavi verilmesi başarı hızını arttıracaktır.

Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, sigara bırakma polikliniği, sigara bırakma yöntemleri


Zehra Yaşar, Özlem Kar Kurt, Fahrettin Talay, Aysel Kargı. One-Year Follow-up Results of Smoking Cessation Outpatient Clinic: Factors Affecting the Cessation of Smoking. . 2014; 16(2): 99-104

Sorumlu Yazar: Zehra Yaşar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar