. 2014; 16(1): 8-12 | DOI: 10.5152/ejp.2014.41196  

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve Bronşektazi Birlikteliği: Yeni Bir Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Fenotipi Olabilir mi?

Baykal Tülek
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya, Türkiye

Bronşektazi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) patofizyolojik, klinik ve spirometrik açılardan pek çok ortak özelliğe sahiptirler. Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT) incelemelerinin artan ve yaygınlaşan kullanımına bağlı olarak bronşektazi, kronik öksürük ve nefes darlığı yakınmaları ile başvuran hastalar daha fazla saptanır hale gelmiştir. Farklı KOAH fenotiplerinin belirlenmesi, hastalığın hem tedavi seçenekleri hem de klinik sonuçları açısından önemlidir. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve bronşektazinin birlikte izlendiği hastalar, daha ağır KOAH ve daha kötü seyir gösteren farklı bir fenotip olabilir. Çok sayıda yazar; KOAH’lı hastalarda artmış inflamasyon, daha uzun ve ağır alevlenmeler, potansiyel patojenik bakterilerle bronş mukozasının daha fazla kolonizasyonu ve en önemlisi daha kötü prognozla ilişki gösteren yüksek bronşektazi prevalansı gözlemişlerdir.

Anahtar Kelimeler: Nebülizer, aerosol, inhalasyon tedavisi


Baykal Tülek. Co-occurrence of Chronic Obstructive Pulmonary Disease and Bronchiectasis: Is it a New Phenotype of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. . 2014; 16(1): 8-12

Sorumlu Yazar: Baykal Tülek, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar