. 2015; 17(1): 58-61 | DOI: 10.5152/ejp.2014.26086  

Nontüberküloz Mikobakteri Pulmoner Enfeksiyonu: 5 Enfekte Hastanın Tedavi Ve Takibi

Müjgan Güler, Abdullah Şimşek, Ruhsar Ofluoğlu, Ebru Ünsal, Nermin Çapan
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, Ankara

Nontüberküloz mikobakteri (NTM) genellikle su ve toprak gibi çevresel kaynaklardan izole edilir. NTM’ye bağlı akciğer hastalıkları genellikle yapısal akciğer hastalıklarında görülür. Bu çalışmada NTM akciğer enfeksiyonu olan 5 olgu bildiriyoruz.
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemi ile, M Abscessus enfeksiyonlu 2, M. Chelonae 1, M. Gordoneae 1, M.Szulgai 1 olgu tanımladık. M Abscessus olgularından biri agresif tedaviye rağmen eksitus oldu, diğerinde tedavisiz klinik ve radyolojik progresyon gözlenmedi ve yaşadı. Tedavi verilmemesine rağmen M. Chelonae ve M. Gordoneae olgularında hastalık progresyonu gözlenmedi. HRZE tedavisi verilen M.Szulgai olgusunda klinik-radyolojik regresyon görüldü.
NTM’ye bağlı akciğer hastalıklarının doğru tanı ve başarılı tedavisi için klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik bulguların bilinmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Nontuberküloz mikobakteri, tanı ve tedavi


Müjgan Güler, Abdullah Şimşek, Ruhsar Ofluoğlu, Ebru Ünsal, Nermin Çapan. Lung Diseases due to Nontuberculous Mycobacteria: Report of 5 Cases. . 2015; 17(1): 58-61

Sorumlu Yazar: Abdullah Şimşek, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar