. 2014; 16(1): 36-39 | DOI: 10.5152/solunum.2014.25993  

Astımlı Çocuklarda Serum Magnezyum Düzeyleri

Nevin Hatipoğlu1, Hüsem Hatipoğlu1, Özden Türel2, Çiğdem Aydoğmuş1, Nuri Engerek1, Serdar Erkal3, Rengin Şiraneci1
1Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kliniği, İstanbul
2Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
3Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Laboratuvarı, İstanbul

Amaç: Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Magnezyum ise insan vücudunda en çok bulunan minerallerden biridir ve astım tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde erişkin astımlılarda magnezyumla ilgili çalışmalar varsa da, çocuklarda henüz veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada, astımlı çocuklardaki serum magnezyum düzeyleri sağlıklı çocuklarınki ile karşılaştırılmıştır.
Yöntemler: Ocak 2009 ve Ağustos 2010 tarihleri arasında hastanemize başvuran 5-17 yaş arasındaki hafif-orta persistan astımlı çocuklar çalışmaya alındı. Akut astım krizinde olan 50 hastada, stabil astım tedavisi alan 50 hastada, astım tanısı dışında diğer özellikleriyle eş durumda olan ve başka nedenlerle hastanemize başvuran 50 çocuktaki serum magnezyum düzeyine bakıldı. Test Roche-Hitachi Modular P biyokimya analizöründe fotometrik yöntemle yapıldı. Serum Mg normal değerleri 1,59-2,10 mg/dL olarak değerlendirildi ve p<0,05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Tüm hastalar, yaş ortalamaları ve cinsiyet dağılımı olarak birbirine benzer özellikte idi. Stabil astım tedavisi gören ve sağlıklı çocuklarda normal aralıktaki değerler sırasıyla 1,89±0,32 ve 1,93±0,34 mg/dL bulunmasına rağmen, akut astım krizine girmiş çocuklarda serum Mg değerleri ortalama 1,62±0,26 mg/dL bulundu. Ancak bu ölçümler normal sınırlarda olmasına rağmen, alt değerlerdeydi (p<0,001).
Sonuç: Etkinliği kesin ispatlanmamış olmakla birlikte, magnezyum akut astım atağında hem intravenöz hem de inhaler formda kullanılmaktadır. Astımlılarda vücut magnezyumundaki değişikliklerin ortaya konması, magnezyumun tedavideki yerinin net olarak belirlenmesinde yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada da gösterildiği gibi, akut atakta serum magnezyum seviyesi eksilme eğilimindedir.

Anahtar Kelimeler: Astım, çocuk, magnezyum düzeyi


Nevin Hatipoğlu, Hüsem Hatipoğlu, Özden Türel, Çiğdem Aydoğmuş, Nuri Engerek, Serdar Erkal, Rengin Şiraneci. Serum Magnesium Concentration in Children with Asthma. . 2014; 16(1): 36-39

Sorumlu Yazar: Nevin Hatipoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar