. 2014; 16(2): 84-88 | DOI: 10.5152/ejp.2014.15010  

Tüberküloz Plörezide Fibrinolitik Parametrelerin Plevra Sıvısı, Plazmadaki Düzeyleri ve Tanıya Katkısı

Burcu Akkök1, Sibel Yurt1, Burcu Arpınar Yiğitbaş1, Hafize Uzun2, Filiz Koşar1
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, İ̇stanbul

Amaç: Tüberküloz ile hiperkoagülabilite arasında bir ilişki olduğu bildirilmiştir. Hiperkoagülabilitenin oluştuğu durumlarda vücut yanıt olarak fibrinolitik sistemi aktive etmektedir. Bu çalışmada, tüberküloz plörezi (TP) olgularında fibrinolitik parametrelerin değerlerini ve tanıya katkısını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Tüberküloz plörezi (30 olgu), malign plevral efüzyon (8 olgu), transüdatif plevral efüzyon (6 olgu) içeren 44 olgu çalışmaya alındı. Transüdatif ve malign sıvılar kontrol grubunu oluşturdu. Olguların plevra sıvısı ve plazma D-Dimer, fibrinojen, doku plaz­minojen aktivatör (t-PA), plaz­minojen aktivatör inhibitör 1(PAI-1), t-PA/PAI-1 kompleksi düzeyleri ile serum ve plevral sıvı, adenozindeaminaz (ADA), glukoz, laktat dehidrogenaz (LDH), total protein ve albümin düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Tüberküloz plörezili olgularda, plevral sıvı fibrinojen ve plevral sıvı PAI-1 değerleri, Mann-Whitney U testine göre TP olgularında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p≤0,05 ve p≤0,001).
Sonuç: Tüberküloz plörezide hiperkoagülasyon arttığından fibrinolitik sistem de aktive olmaktadır ve fibrinolitik parametreler artmaktadır. Tüberküloz plörezi tanısının klasik yöntemlerle konulamadığı durumlarda bu parametrelerden yararlanılabilinir.

Anahtar Kelimeler: Tüberküloz plörezi, PAI-1, fibrinojen, D-Dimer


Burcu Akkök, Sibel Yurt, Burcu Arpınar Yiğitbaş, Hafize Uzun, Filiz Koşar. Pleural Effusion and Plasma Levels of Fibrinolytic Parameters in Tuberculosis Pleurisy and Contribution to the Diagnosis. . 2014; 16(2): 84-88

Sorumlu Yazar: Burcu Akkök, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar