Anatol J Med . 2017; 19(2): 71-75 | DOI: 10.5152/ejp.2017.98159  

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalarında Akut Atak ile Acile Başvurunun Egzersiz Performansı ile İlişkisi

Ilknur Naz1, Hülya Şahin2, Işıl Karasu3, Nimet Aksel3
1Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
2Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3Department of Chest Diseases, University of Health Sciences Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Training and Research Hospital, İzmir, Turkey

Amaç: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalarında (KOAH) akut ataklar ve egzersiz performansı ilişkisi net değildir. Bu çalışmada amacımız son bir yılda akut atak ile acil başvurusu olan ve olmayan KOAH hastalarının egzersiz performanslarını karşılaştırmak ve acil başvuru sayısı ile egzersiz performansı ilişkisini incelemektir.
Yöntem: Çalışmaya katılan 206 hastanın son bir yıldaki acil başvuru sayıları kaydedildi. Altı dakika yürüme testi, modifiye Medical Research Council(mMRC) Dispne Skalası, Body Pletismograf, Karbonmonoksit diffüzyon testi ve arter kan gaz analizleri yapıldı.
Bulgular: Hastaların 127 tanesinde son bir yılda en az bir kez acil başvurusu vardı. Bu hastalarda son bir yılda acil başvurusu olmayanlara göre egzersiz performansı, dispne, pulmoner fonksiyonlar ve oksijenasyon anlamlı olarak daha kötüydü (p<0.05). Acil başvuru sayısı egzersiz performansı, dispne, oksijenasyon, 1. saniyedeki zorlu ekspiratuar volüm, 1. saniyedeki zorlu ekspiratuar volümün zorlu vital kapasiteye oranı ve karbonmonoksit difüzyon kapasitesi değerleri ile korele bulundu (p<0.05).
Sonuç: KOAH hastalarında egzersiz performansı düşük olup, yüksek acil başvuru sayısı ile ilişkilidir. Bu nedenle egzersiz performansını arttırıcı uygulamaların acil başvuru sayısını azaltacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Acil başvurusu, Akut atak, altı dakika yürüme testi, egzersiz performansı, KOAH


Ilknur Naz, Hülya Şahin, Işıl Karasu, Nimet Aksel. Association between Emergency Visits with Acute Exacerbation and Exercise Performance in Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Anatol J Med . 2017; 19(2): 71-75

Sorumlu Yazar: Ilknur Naz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar