. 2017; 19(2): 100-103 | DOI: 10.5152/ejp.2017.97759  

Sigara Bırakmada Partner Desteğinin ve Ruhsal Durumun Önemi

Onur Turan1, Pakize Ayşe Turan2, Arzu Mirici3
1İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir
2Menemen Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları bölümü, İzmir
3Canakkale 18 Mart Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Canakkale

GİRİŞ: Sigara içme alışkanlığı, aynı evde yaşayan insanların alışkanlıkları ile de etkileşim halindedir.Ansiyete ve depresif belirtileri olan kişilerin daha çok sigara içtiği bilinmektedir. Çalışmamızda, sigara bırakma polikiniklerine başvuran hasta ve eşlerinin ruhsal durumlarının ve partner desteğinin sigara bırakma tedavisine olan etkisinin araştırılması amaçlandı.

MATERYAL-METOD: Temmuz 2014-Ocak 2015 tarihleri arasında, merkezlerimizin Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvuran, sigara bırakma tedavisi başlanan kişiler ve eşleri değerlendirmeye alındı.Çiftlerden, Evlilik Uyum Ölçeği ve Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği’ni doldurmaları istendi. Sigara bırakma tedavisi başlanan katılımcılar, tedaviden 6 ay sonra kontrol amaçlı çağırılarak sigara bırakma durumları gözden geçirildi. Katılımcılara, sigara bırakmaya eşlerinin desteğini değerlendirmek için PIQ anketi uygulandı.

BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 94 katılımcının %55'i eşleriyle birlikte sigara bırakmak için polikliniğe başvurdu. Tedavi süreci sonunda katılımcıların %55.3’ü sigarayı bırakmada başarılı oldu. Eşiyle sigara bırakmak için başvuranların %42.3’ü sigarayı bırakabilmişti; çiftlerin %96.2’sinde sigara bırakma konusunda aynı sonuç tespit edildi. Sigaranın bırakılamaması ile, katılımcıların kendisinde ve partnerlerinde anksiyete ve depresyon riskinin yüksek olması (katılımcı: p=0.028 ve 0.037;partner: p=0.003 ve 0.007), partnerin sigara içiyor oluşu (p<0.01) ve evlilik uyumunun düşük olması (p<0.01) arasında istatistiki açıdan bir ilişki mevcuttu.Lojistik regresyon analizinde partner desteği ve partnerin sigara içme durumu sigara bırakmaya bağımsız etki eden faktörler olarak bulundu.

SONUÇ: Sigara bıraktırma programına alınacak hastalarda, ruhsal açıdan mevcut durum ve partner desteği önemlidir. Sigara içmeyen aile bireylerinin varlığı, kişinin sigarayı bırakmasını kolaylaştırıcı bir faktördür. Bu süreçte çiftlerde tedavi öncesinde mevcut anksiyete ve depresif belirtilerin tespit edilip gerekli önlemlerin alınması ve eşlerinin sigara bırakma konusundaki desteği sigara bırakma tedavi başarısını artıracaktır.

Anahtar Kelimeler: sigara bırakma, partner desteği, ruhsal durum, evlilik uyumu, sigara içicisi partner.


Onur Turan, Pakize Ayşe Turan, Arzu Mirici. The Importance of Partner Support and Psychological Status in Smoking Cessation. . 2017; 19(2): 100-103

Sorumlu Yazar: Onur Turan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar