. 2018; 20(2): 70-77 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_17_18  

Sarkoidoza Eşlik Eden Komorbidite Artışlarının Ne Kadar Farkındayız?

Meltem Ağca, Fatma Tokgöz Akyil, Ayşegül Berk, Sümeyye Alparslan Bekir, Dildar Duman, Merve Hörmet, Oğuzhan Akman, Tülin Sevim
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, İstanbul, Türkiye

Amaç: Sarkoidoz, non-kazeifiye granülomatöz inflamasyon ile karakterize multisistemik kronik bir hastalıktır. Diğer kronik inflamatuvar ve malign hastalıkların sıklığında artış olduğu bildirilmektedir. Çalışmanın primer amacı sarkoidoz hastalarında komorbid hastalık tiplerini ve sıklığını, özellikle romatoid artrit, tiroid hastalıkları gibi oto-immün olanlar ve malignite riskinde artış olup olmadığını saptamaktır. Sekonder amaç sık saptanan komorbiditelerin ilişkili olduğu faktörleri belirlemektir.
Metod: Kliniğimizde 1998-2016 yılları arasında sarkoidoz tanısı ile dosya açılmış 694 hastanın dosyası retrospektif incelendi. Kaydedilen komorbid hastalıkların sıklığı ülke verileri ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların 487’si (%70) kadın ve tanı anında yaş ortalaması 42.9±11.8 (18-87) idi. 490 (% 70) hastada en az bir komorbidite saptandı. Çalışmada en sık saptanan komorbiditeler sırasıyla; sistemik hipertansiyon (%22), hepatosteatoz (%16.9), diabetes mellitus (%16.4), tiroid hastalıkları (%13.1), astım (%12) idi. Malignite %4.0, romatoid artrit % 2.2 oranında bulundu. Ülke genelinde görülen sıklıklarıyla karşılaştırılmasında diabetes mellitus, tiroid hastalıkları, astım, malignite ve romatoid artrit prevalansının daha yüksek olduğu görüldü. Diyabet, tiroid, astım hastalığı kadınlarda daha sık idi. Komorbidite olarak diyabet, tiroid, astım, romatoid artrit hastalığı ve malignite saptanan hastaların yaş ortalaması olmayanlara göre daha ileriydi.
Sonuç: Sarkoidoz hastalarında komorbidite sık izlenmekte olup, diabetes mellitus, tiroid hastalıkları, astım, malignite ve romatoid artritin görülme sıklığı ülke verilerine göre yüksektir.

Anahtar Kelimeler: komorbidite, malignite, sarkoidoz


Meltem Ağca, Fatma Tokgöz Akyil, Ayşegül Berk, Sümeyye Alparslan Bekir, Dildar Duman, Merve Hörmet, Oğuzhan Akman, Tülin Sevim. How Much Are We Aware Of The Increase In Accompanying Comorbidities In Sarcoidosis?. . 2018; 20(2): 70-77

Sorumlu Yazar: Meltem Ağca, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar