. 2018; 20(2): 85-92 | DOI: 10.5152/ejp.2017.96658  

Yoğun bakım ünitesinde bronşektazi alevlenmesi olan olgularda balgam bakteriyolojisinin prognoza etkisi

Fatma Çiftci, Deniz Doğan Mülazımoğlu, Serhat Erol, Aydın Çiledağ, Akın Kaya
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Amaç
Bronşektazi olgularında bakteriyel enfeksiyon etkenin izole edilmesi hastalık şiddeti ile ilişkilidir. YBÜ’ nde bronşektazi alevlenmesi tanısıyla hospitalize edilen olgularda enfeksiyon varlığının prognoza etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem
Tek merkezli retrospektif araştırmaya YBÜ’ ne bronşektazi alevlenme tanısıyla yatırılan 48 hasta dahil edildi. Bu olguların YBÜ’ ne yatırıldıkları anda balgam kültürleri alındı. Olguların klinik özellikleri, non-invaziv (NIV) ve invaziv ventilasyon (IV) ihtiyacı ve mortalite kaydedildi.
Bulgular
YBÜ’ ne kabulünde alınan balgam kültüründe 24 hastada etken mikroorganizma görüldü. 12 hastada Pseudomonas aeroginosa, 4 hastada Streptokokus pneumonia, 3 hastada Hemophilus influenza, 3 hastada Acinetobacter baumannii ve 2 hastada Escherichia coli enfeksiyonu izlendi. 17 olgunun YBÜ’ nde takibinde IV ihtiyacı gelişti. Bu olgulardan yedisi takibinde ex oldu.
Balgam kültüründe üreme olması IV ihtiyacı ile ilişkili bulundu (p=0.005). Kültürde üreme olan grubun bronşektazi yaygınlığı daha fazlaydı (p=0.028). IV ihtiyacı olan ve prognozu kötü olan grupta bronşektazi yaygınlığı (p=0.007), PAP (p=0.004), CRP (p=0.014) ve son 1 yılda hospitalizasyon sayısı daha yüksek (p=0.017) bulundu. PAP, kültür sonucu ve bronşektazi yaygınlığı ile oluşturulan multipl lineer regresyon modelinde kültürde üreme olması en önemli faktör olarak izlendi (OR: 2.05, (CI: 0.875-3.230); p=0.04).
Sonuç
YBÜ’ nde takip edilen bronşektazi alevlenme olgularında balgam kültüründe üreme olması hastalık prognozunda en önemli faktördür.

Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, bronşektazi alevlenme, akut solunum yetersizliği, balgam kültürü


Fatma Çiftci, Deniz Doğan Mülazımoğlu, Serhat Erol, Aydın Çiledağ, Akın Kaya. Effect of sputum bacteriology on the prognosis of patients with acute exacerbations of bronchiectasis in the intensive care unit. . 2018; 20(2): 85-92

Sorumlu Yazar: Fatma Çiftci, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar