. 2017; 19(3): 152-159 | DOI: 10.5152/ejp.2017.96168  

KOAH'lı Hastalarda Artmış Vücut Kitle İndeksinin Pulmoner Rehabilitasyon Kazanımlarına Etkisi Var mıdır?

Hülya Doğan Şahin1, Ilknur Naz2, Yelda Varol3, Berna Kömürcüoğlu3
1Dr. Suat Seren Göğüs hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi
2Katip Çelebi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
3Dr. Suat Seren Göğüs hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Servisi

Amaç: Pulmoner rehabilitasyon(PR) programı uygulanan obez, pre-obez ve normal ağırlıklı KOAH'lı hastalarda programın kazanımlarını karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: KOAH'lı (n: 135) hastalara PR öncesi pulmoner ve kardiyak sistem muayenesi ve solunum fonksiyon testleri (SFT) uygulandı. Tüm hastalarda göğüs grafileri, arteryel kan gazları (ABG), vücut kitle indeksi (BMI), yaşam kalitesi (YK) anketleri, anksiyete ve depresyon skorları ve mMRC skorları değerlendirildi. Hastaların egzersiz kapasitesini belirlemek için 6 dakika yürüme testi (6 DYT) yapıldı. Tüm hastalara, 8 hafta boyunca, ayaktan PR programı uygulandı. Hastalar 8. hafta sonunda tüm parametreler açısından tekrar değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma grubu, 43 normal ağırlıkta, 51 pre-obez ve 41 obez COPD hastasından oluşmaktaydı. PR programı öncesi gruplar arasında SFT, 6mWD, mMRC skorları ve YK anketleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (hepsi için p> 0.05). PR sonrasında üç grup pO2 ve SO2 düzeylerinde anlamlı olarak artmış ve mMRC ve YK anketleri skorları iyileşmiştir (hepsi için p <0.05). 6 DYT ve yürüme işi (Yİ), her üç grupta da PR sonrasında anlamlı olarak arttı (hepsi için p <0.001). Obez hastalarda 6 DYT, obez olmayan ve normal ağırlıklı hastalara göre anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0.049).
Sonuç: Preobez ve obez hastalar, gaz değişimi, dispne algısı ve yaşam kalitesi bakımından normal kilolu hastalara benzer şekilde PR’danfayda görmektedir. Ancak obez KOAH'lı hastalarda, preobez ve normal ağırlıklı hastaların aksine egzersiz kapasitesi açısından daha az iyileşme görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: KOAH, pulmoner rehabilitasyon, obesite, egzersiz kapasitesi


Hülya Doğan Şahin, Ilknur Naz, Yelda Varol, Berna Kömürcüoğlu. Does Increased Body Mass Index Effect the Gains of Pulmonary Rehabilitation in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients?. . 2017; 19(3): 152-159

Sorumlu Yazar: Hülya Doğan Şahin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar