. 2017; 19(2): 104-111 | DOI: 10.5152/ejp.2017.85047  

Kendiliğinden sigara bırakmada etkili olan faktörler

Ayşegül Karalezli1, Nazmi Bilir2, Mecit Süerdem3, Seyfettin Gümüş4, Şermin Börekçi5, Zeynep Atam Taşdemir6, Hafize Güngör Çobanoğlu7
1Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı,Ankara
3Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı,Konya
4Gülhane Askeri Tıp Akademisi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
5İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
6Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü,İstanbul
7Özel Antalya Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği,Antalya

Amaç: Kendiliğinden sigara bırakanların oranı azalmış görünmesine rağmen, azımsanmayacak kadar çoktur. Sigara bırakma tedavilerinde ilaçların kullanımının artmasıyla kendiliğinden sigara bırakanlara daha az önem verilmektedir. Bu çalışmada kendiliğinden sigara bırakanlara etkili olan sebeplerin ortaya çıkarılmasının bırakma sürecine katkısının değerlendirilmesi amaçlandı.
Yöntemler: Araştırmaya herhangi bir farmakolojik veya psikolojik destek tedavisi almamış olan, 18 yaş ve üstü kişiler alındı. Araştırma, %95 güven düzeyinde ±3,09 hata payıyla yapıldı. Yaş,cinsiyet, öğrenim durumları, meslekleri,aylık gelirleri, sigara içme durumları ve bırakmaya etkili olan faktörler sorgulandı.
Bulgular: Katılımcıların yarısı (509 kişi,%50,5) erkek ve yarısı (498 kişi,%49,5) kadındı. Katılımcıların yaşları ortanca 35(18-87) idi. Kadınların yaşı ortanca 35(18-83) iken erkeklerin yaşı ortanca 36(18-87)idi.İstanbul’dan 351(%35), Ankara’dan 301(%30), Konya’dan 207(%20), Antalya’dan 148(%15) kişi ile görüşüldü. Bu çalışmanın sonunda yardım almaksızın sigara bırakmada en etkili faktörün kişinin kendi hastalığı olduğu gösterildi. İkinci sırada hastalanma korkusu ve üçüncü sırada aile bireylerinin baskısı vardı. Hastalık nedeniyle sigara bırakanlar en çok solunum sistemi hastalıkları nedeniyle sigarayı bırakmışlardı. En korkulan hastalık ise kanserdi. Kendiliğinden sigara bırakanlarda, daha uzun yıllar sigara içenlerin daha az sigara bırakma deneme sayısıyla sigara bıraktığı görüldü. Maddi durumun kötü olmasının da sigara bırakmada dördüncü sırada etkili olduğu görüldü.
Sonuç: Yardım almaksızın sigara bırakmada kişinin kendi hastalığı yanısıra hastalanma korkusu da önemli bir faktördür. Bu nedenle sigara bırakma sürecinde ve özellikle gençlerin sigara içmesini önlemek amacıyla tasarlanacak projelerde bu konulara önem verilmesi gerektiği düşünüldü. Sigara satış ücretlerinin artırılması da bu konuda önemlidir. Kapalı alanda sigara içilmesini önlemek amacıyla çıkarılan kanunlara uyum da özellikle gençlerin sigaranın zararları ile ilgili düşüncelerini etkileyebilir.

Anahtar Kelimeler: kendiliğinden sigara bırakma, yardımsız sigara bırakma, etkili faktör


Ayşegül Karalezli, Nazmi Bilir, Mecit Süerdem, Seyfettin Gümüş, Şermin Börekçi, Zeynep Atam Taşdemir, Hafize Güngör Çobanoğlu. Effective Factors on Unassisted Smoking Cessation. . 2017; 19(2): 104-111

Sorumlu Yazar: Ayşegül Karalezli, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar