. 2014; 16(3): 184-188 | DOI: 10.5152/ejp.2014.83703  

Çalışan İtfaiyecilerde Solunum Testlerinin Değerlendirilmesi

Sema Demir1, Derya Öztuna2
1Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: İtfaiyeciler, yangına müdahaleleri sırasında, dumana maruz kalırlar. Yangın dumanı, birçok hava kirleticilerini içerir. Duman maruziyeti, pulmoner ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, çalışan itfaiyecilerde, uzun dönem mesleksel duman inhalasyonunun solunum fonksiyonları üzerine etkisinin ve ilişkili risk faktörlerinin araştırılmasıdır.
Yöntemler: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Şubat 2012-Mart 2012 tarihlerinde tarama programı kapsamında başvuran, çalışan 523 itfaiyeci retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Yangında aktif olarak çalışan 250 kişi, kontrol grubu olarak da masabaşında çalışan 273 kişi çalışmaya alınmıştır. İtfaiyecilerin yaş, cinsiyet, boy, kilo, spirometrik (FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF25- 75) ölçümleri, sigara içme durumları ve süreleri, meslekte çalıştıkları süre, komorbiditeleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmadan elde edilen verilere göre, aktif olarak yangına katılan itfaiyecilerde, düşük riskli gruba göre FEV1 değerlerinde anlamlı olarak azalma saptanmıştır. Çalışma süresinin solunum fonksiyonlarını anlamlı olarak etkilemediği görülmüştür.
Sonuç: Aktif çalışan itfaiyecilerde, duman maruziyetine bağlı olarak solunum fonksiyonlarında azalma görülmüştür. İtfaiyecilerde duman maruziyetine bağlı hastalıkların gelişimi, solunum yollarını koruyacak daha efektif aparatların geliştirilmesi, farklı yangın tiplerinde döngülü çalışma, sigara bıraktırma ve düzenli yıllık taramalarla önlenebilir.

Anahtar Kelimeler: İtfaiyeci, solunum fonksiyon testi


Sema Demir, Derya Öztuna. Evaluation of Pulmonary Function Tests in Working Firemen. . 2014; 16(3): 184-188

Sorumlu Yazar: Sema Demir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar