. 2015; 17(2): 92-97 | DOI: 10.5152/ejp.2015.78941  

Farklı Bir OSAS Klinik Tipi: REM İlişkili OSAS

Handan Inönü Köseoğlu1, Asiye Kanbay2, Osman Demir3
1Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Tokat
2Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Istanbul
3Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı, Tokat

Amaç: Uykuda hızlı göz hareketlerinin görüldüğü (Rapid Eye Movement) REM dönemi, faringeal kas aktivitesinin azalarak üst solunum yolu kollapsının belirgin arttığı, obstrüktif solunumsal olayların sıklığı ve süresinin arttığı, oksijen desatürasyonunun daha fazla görüldüğü bir dönemdir. REM ilişkili obstrüktif uyku apne sendromu (obstructive sleep apnea syndrome, OSAS), varlığı ve tanımlanması konusunda farklı görüşlerin ileri sürüldüğü, kimilerince OSAS’ın başlangıç prezentasyonu, kimilerince farklı bir OSAS klinik tipi olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada REM ilişkili olan ve olmayan OSAS’lı olguların, klinik ve polisomnografi (PSG) özelliklerinin karşılaştırılarak, REM ilişkili OSAS’ın farklı bir OSAS klinik tipi mi, OSAS öncüsü mü olduğu yönünde yargıya varılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Uykuda solunum bozukluğu ön tanısı ile PSG yapılan, apne-hipopne indeksi (AHİ) ≥ 5 tespit edilerek OSAS tanısı konulan olgular iki gruba ayrıldı: AHİNREM < 5 olmak üzere, AHİREM / AHİNREM >2 olan ve en az 30 dakika süreyle REM kaydı elde edilen olgular ‘‘REM ilişkili OSAS’’, bu tanıma uymayanlar ‘‘REM ilişkili olmayan OSAS’’ olarak sınıflandırıldı.
Bulgular: Yaş ortalaması 51 ± 10 yıl olan 329 olgu çalışmaya alındı. Olguların 35 (%10.6)’i REM ilişkili, 294 (%89.4)’ü REM ilişkili olmayan gruptaydı. Yaş, beden kitle indeksi, sigara öyküsü, ek hastalıklar açısından gruplar benzerdi (p>0.05). REM ilişkili olgularda AHİ daha düşük, REM, NREM Evre 3 süresi daha uzun, ortalama oksijen saturasyonu daha yüksekti (p<0.05).
Sonuç: Çalışmamızda grupların yaş, beden kitle indeksi, ek hastalık görülme oranının benzer tespit edilmesi; REM ilişkili OSAS’ın, OSAS’ın erken dönemi veya öncüsü olmaktan çok, farklı bir OSAS klinik tipi olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: obstrüktif uyku apne sendromu, REM-ilişkili obstrüktif uyku apne sendromu, REM bağımlılığı


Handan Inönü Köseoğlu, Asiye Kanbay, Osman Demir. A Different Clinical Type of OSAS: REM-Related OSAS. . 2015; 17(2): 92-97

Sorumlu Yazar: Handan Inönü Köseoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar