. 2018; 20(3): 118-121 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_67_18  

Endobronşiyal Ultrason Eşliğinde Transbronşiyal İnce İğne Aspirasyonunda Yetkinliğin Devamı İçin Sürekliliğin Önemi

Nur Şafak Alıcı1, Ibrahim Onur Alıcı2
1Dokuz Eylül Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Izmir
2Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Izmir

Giriş; Eğitimden sonra yetkili bir EBUS operatörünün yılda en az yirmi işlem yapması gerektiği kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bu konuyu destekleyen literatür kısıtlıdır. Bu çalışma beş yıllık uzun süreli bir ara sonrasında deneyimli bir bronkoskopistinin geri dönüş performansı üzerine odaklanmaktadır. Amaç, ara verilen uygulamadan sonra tanı performansında olası bir düşüşün ortaya çıkarılmasıdır.
Yöntemler: Nisan-Eylül 2016 tarihleri arasında mediastinal veya hiler lezyonlar (lenfadenopati ve kitleler) için EBUS-TBİA uygulanan hastalar retrospektif olarak incelendi. Ardışık tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Tüm EBUS-TBNA prosedürleri, beş yıllık uzun ara sonrasında geri dönen ve EBUS uygulamasını tekrar başlatan tek deneyimli bir bronkoskopist tarafından gerçekleştirildi. Hastalar iki gruba ayrıldı: İlk yirmi olgu ve sonraki seksen olgu. EBUS'un tanısal performansı iki grup arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Ardışık 100 hasta dahil edildi (hasta başına 2.89 lezyon). Demografik ve sonografik veriler iki grup arasında farklı değildi. Genel olarak, 289 lezyonun 281'inde (% 97.2) EBUS-TBNA tanısal idi. EBUS-TBNA'nın birinci ve ikinci gruptaki duyarlılığı sırasıyla% 92.9 ve% 98.3 idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p = 0.048).
Sonuç: Bu çalışma EBUS'ta uygulamaya devam edilmesi ihtiyacını göstermektedir. Bir operatör, yeterliliği korumak için yılda en az yirmi prosedür gerçekleştirmelidir.

Anahtar Kelimeler: Endobronşiyal Utrasonografi, Transbronşiyal iğne aspirasyonu, Eğitim


Nur Şafak Alıcı, Ibrahim Onur Alıcı. Continuing practice is needed to maintain competency in endobronchial ultrasound‑guided transbronchial needle aspiration. . 2018; 20(3): 118-121

Sorumlu Yazar: Ibrahim Onur Alıcı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar