. 2018; 20(2): 78-84 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_35_18  

Hemşirelerin Uyku Kalitesi ve Etkileyen Faktörler

Merve Tarhan1, Aylin Aydın2, Ersin Ersoy2, Levent Dalar3
1İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İstanbul
2Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
3İstanbul Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

Giriş: Kaliteli ve güvenli hasta bakımının sürekliliğini sağlamakla yükümlü olan hemşirelerin uyku sorunları açısından ciddi risk taşıdıkları bilinen bir gerçektir. Bu düşünceden yola çıkılarak hemşirelerin uyku kalitesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla çalışma gerçekleştirildi.
Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel nitelikteki çalışma, İstanbul’da bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan 152 hemşire ile gerçekleştirildi. Bireysel Özellikler Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Hastane Depresyon ve Anksiyete Ölçeği (HAD), Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ) olmak üzere 5 bölüm ve 64 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı testler, ki-kare testi, Spearman korelasyon analizi ve ikili lojistik regresyon analizi kullanıldı.
Bulgular: Hemşirelerin %61,9’unun düşük uyku kalitesine sahip olduğu belirlendi. PUKİ ile EUÖ ve HAD-D arasında zayıf derecede, PUKİ ile YŞÖ ve HAD-A arasında orta derecede pozitif ilişki görüldü. Yaş, çalışma şekli, anksiyete ve yorgunluk düzeylerinin uyku kalitesini etkileyen faktörler olduğu belirlendi.
Sonuç: Çalışmanın sonuçları hemşirelerin yaklaşık üçte ikisinin uyku kalitesinin düşük olduğunu ve ileri yaş, gece vardiyasında çalışma, anksiyete ve yorgunluk düzeyi yüksekliğinin uyku kalitesini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Hemşirelerin uyku kalitesinin arttırılmasında yaş, mesleki deneyim ve ruhsal sağlık durumu dikkate alınarak çalışma yaşamlarının düzenlenmesinin etkili olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: hemşirelik, uyku, uyku kalitesi


Merve Tarhan, Aylin Aydın, Ersin Ersoy, Levent Dalar. The Sleep Qualıty of Nurses and Its Influencıng Factors. . 2018; 20(2): 78-84

Sorumlu Yazar: Merve Tarhan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar