. 2018; 20(2): 99-103 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_15_18  

Bir anestezistin bakış açısından göğüs hastalıkları hastanesinde çalışmak

Derya Özden Omaygenç1, Necati Çıtak2
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Bölümü
2Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Bölümü

Geçtiğimiz seksen yıl içinde kaydedilen ilerlemelere rağmen; torasik cerrahi, çoğunlukla yüksek riskli hastalarla uğraşılması itibariyle halen mortalite ve morbidite anlamında üst sıralarda yer alan bir disiplindir. Bu durumda, çok sayıda torasik cerrahi vakasının yapıldığı merkezlerde çalışan anestezistler için de stres ve endişe kaçınılmaz olmaktadır.
İşte bu mevhumu aydınlatmak, memnuniyet derecesini belirleyip, temel kaygıları ölçmek için bir anket oluşturuldu ve Türkiye'de göğüs hastalıkları üzerine branşlaşmış dört büyük hastanede çalışan 30 anesteziste gönderildi. 19 kişiden alınan cevaplar doğrultusunda elde edilen veriler burada paylaşıldı.
Tecrübe düzeyi ve nasıl kazanıldığı, nöbet sayısı, insan ilişkileri, tanı ve tedavi araçlarına ulaşma imkânı, bilimsel aktivitelere katılım ve nihayetinde genel memnuniyet düzeyi sorgulandı ve rakamlar kaydedildi.
Katılımcıların %68,4’ünün genel memnuniyeti kabul edilebilir düzeydeydi. Nöbetlerin fazlalığı, ECMO, ILA, PICCO, ultrason, video laringoskop gibi araçların kullanılamaması, bilimsel aktivitelerde yeterince yer alamamak ve diğer birimlerle iletişimin bozuk olması temel sorunlar olarak görülmekteydi.
Yine katılımcılar, bu olumsuzlukların üstesinden gelmek için yapılabilecek temel iyileştirmelerin araştırma ve yayın sürecine katılımı arttırmak (%38,8) ve kişisel ilişkileri düzenlemek (%36,8) olduğu yönünde görüş belirttiler.
Sonuç olarak, bu problemleri çözmeye yönelik somut adımlar atılarak, mutlu bir çalışma ortamı yaratılabileceği aşikardır. Şunu mutlaka belirtmek gerekir ki; sadece kurumların değil genel sağlık hizmetinin kalitesinin de arttırılması, ancak hem anestezistler hem de göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanlarının karşılıklı olarak olumlu davranış biçimleri sergilemesiyle mümkündür.

Anahtar Kelimeler: Anestezi Bölümü, Anestezistler, Torasik Cerrahi İşlemler.


Derya Özden Omaygenç, Necati Çıtak. Working at a dedicated hospital for respiratory diseases from the perspective of an anesthesiologist. . 2018; 20(2): 99-103

Sorumlu Yazar: Derya Özden Omaygenç, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar