. 2018; 20(2): 65-69 | DOI: 10.5152/ejp.2017.70783  

Mediastinal Kistik Patolojilerde Robotik Cerrahi

Erkan Kaba1, Kemal Ayalp2, Tugba Cosgun1, Alper Toker2
1Istanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Istanbul
2Grup Florence Nightingale Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, Istanbul

Amaç
Bu çalışmada, robotik cerrahi sistem kullanılarak tedavileri yapılan mediastinal kistik patolojisi olan hastalarının sonuçları analiz edildi.
Materyal ve Metod
Ekim 2011-Haziran 2017 tarihleri arasında robotik cerrahi sistem kullanılan 296 hastanın prospektif toplanan dataları retrospektif olarak incelendi. Bu hastalardan mediastenin kistik patolojileri sebebiyle opere olan 9 (%3) hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, robotun hastaya kenetlenme (docking) ve konsol süreleri, patoloji sonuçları, hastanede kalış süreleri, lezyonların anatomik lokalizasyonları, kan transfüzyon ihtiyaçları, açık cerrahiye geçme oranları, mortalite ve morbidite oranları kaydedildi.
Bulgular
Bu hastaların 5’i erkek 4’ü kadın ve ortalama yaş 45.5±21.2 idi. Lezyon 2 hastada ön, 4 hastada orta, 3 hastada ise arka mediastendeydi. Altı hasta bronkojenik kist, 1 hasta perikard kisti ve 2 hasta timik kist tanıları ile opere edildi. Ortalama hastane de kalış süreleri 3.3±1.5 gündü. Medyan konsol süresi 45 dakika (30 dakika-110 dakika) ve medyan docking süresi ise 20 dakikaydı (10 dakika-40 dakika). Hastaların hiçbirisine kan transfüzyonu uygulanmadı. Hiçbir hastada morbidite ve mortalite gelişmedi.
Sonuç
Biz mediasten cerrahisinde robotik teknolojinin, cerraha teknik üstünlükler sağlamasıyla, disseksiyonunda zorluk yaşanabilecek lokalizasyonda yerleşmiş mediasten kistik patolojilerde tercih edilebileceğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Robotik Cerrahi, Mediasten Kistik Patoloji, Bronkojenik Kist


Erkan Kaba, Kemal Ayalp, Tugba Cosgun, Alper Toker. Robotic Surgery in Mediastinal Cystic Pathologies. . 2018; 20(2): 65-69

Sorumlu Yazar: Erkan Kaba, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar