. 2018; 20(2): 53-58 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_43_18  

Torasik malignitelerinde ultrasonografi rehberliğinde tru-cut biyopsisinin tanısal değeri.

Coşkun Doğan, Seda Beyhan Sağmen, Elif Torun Parmaksız, Nesrin Kıral, Ali Fidan, Sevda Şener Cömert, Banu Salepçi
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği - Istanbul -türki̇ye.

AMAÇ Toraksın malign lezyonlarında torasik ultrasonografi (USG) rehberliğinde yapılan trans torasik tru-cut biyopsi (TTTCB) işlemlerinin tanısal değerini araştırmak.
MATERYAL-METOD Nisan 2014-Mayıs 2017 arasında toraks USG rehberliğinde biyopsi yapılan olguların dosyaları retrospektif incelendi. Final tanısı torasik malignite gelen olgulardan tanısal yöntem olarak aynı seansta aynı lezyona hem TTTCB hem de trans torasik ince iğne aspirasyon biyopsi (TTİAB) yapılan olgular çalışmaya dahil edildi. TTTCB’nin ve TTİAB’nin ayrı ayrı ve birlikte yapılmalarının tanısal başarıları hesaplandı. İşlemlerinin tanısal başarısı Mc Nemar testi kullanılarak karşılaştırıldı.
BULGULAR Çalışmaya 32 olgu dahil edildi. Toraks USG rehberliğinde yapılan TTİAB ve TTTCB ile 32 olgunun 30’unda (%93.8) tanısaldı. TTİAB bu 32 olgunun 23’ünde (%71.8), TTTCB 26’sında (%81.2) tanısaldı. TTİAB’nin tanısal olmadığı 9 olgunun 7’sinde (%77.7) TTTCB tanısal olmuştu. Yapılan TTİAB işleminin tanı başarısı %71,8, TTTCB işleminin %81,2, TTTCB ve TTİAB’nin aynı seansta birlikte uygulanması ile genel tanı başarısı %93.7 olarak hesaplandı.
Torasik USG rehberliğinde tek başına yapılan TTTCB işlemi ile TTİAB işleminin tanısal başarısı arasındaki fark yoktu (p=0.508). Her iki işlemin birlikte yapılmasının tanı başarısı, tek başına TTİAB yapılmasına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,016). İşlemler sırasında 1 olguda (%3.1) olguda tüp takılmasına gerek olmayan pnömotoraks gelişti.
SONUÇ Torasik USG rehberliğinde yapılan TTİAB ve TTTCB işlemleri tanısal başarısı yüksek işlemlerdir ve birbirlerine üstünlükleri yoktur. USG rehberliğinde her iki işlemin kombine edilmesi tanı başarısını istatistiksel anlamlı oranda artırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, ultrasonografi, transtorasik tru-cut biyopsi.


Coşkun Doğan, Seda Beyhan Sağmen, Elif Torun Parmaksız, Nesrin Kıral, Ali Fidan, Sevda Şener Cömert, Banu Salepçi. Diagnostic value of ultrasound guided transthoracic tru-cut biopsy in thorax malignancies. . 2018; 20(2): 53-58

Sorumlu Yazar: Coşkun Doğan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar