. 2017; 19(2): 84-90 | DOI: 10.5152/ejp.2017.64935  

Omalizumab tedavisinin ağır derecedeki alerjik astımlı hastalarda çeşitli belirteçlere etkileri

Seda Tural Önür1, Arzu Didem Yalçın2, Saadet Gümüşlü3, Gizem Esra Genç3, Kemal Kiraz4, Sedat Altın1
1Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, Istanbul, Türkiye
2Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Dahiliye, Allerji Ve Klinik Immunoloji, Antalya, Türkiye
3Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medikal Biyokimya, Antalya, Türkiye
4Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, Antalya, Türkiye

Amaç: Biyolojik tedavi molekülü olan omalizumab’ın astım tedavisinde multifaktöryel kullanımı olduğunu bilinmektedir. Mekanizmasının halen bilinmeyenleri mevcuttur. Çalışmamızda omalizumab tedavisi alan orta ve ileri astım hastalarını biyobelirteç salınımı ve hastalık özelliklerini immun sistem ile ilişkilendirmeyi amaçladık.
Materyal ve metod: Ağır astım hastalığı olan hastalar (n=15, Grup IA- tedavi öncesi ve Grup IB- tedavi sonrası) omalizumab tedavisine alındı. Yaş ve cinsiyet olarak eş olan 25 sağlıklı kontrol grubuna Grup II olarak dahil edildi. Her iki grubun ilk kontrolleri sırasında (Grup IA and II) ve astımlı hastaların 12 aylık tedavi sonrasında kan örnekleri alındı (Group IB). Homosistein (Hcy), eozinofilik katyonik peptid (ECP), 25-hidroksivitamin D (25(OH)D), IL-1β, soluble OX2 (sCD200) serum seviyeleri ve klinik takipte fraksiyonel ekshale nitric oksid (FeNO), solunum fonksiyon testleri ve astım kontrol ölçeği (ACT) değerlendirildi.
Bulgular: Tedavi sonrası 25(OH) D seviyesi ve solunum fonksiyon testlerinin FEV1 ve FVC seviyeleri anlamlı derecede artmıştı. Ayrıca total IgE, Hcy, ECP, FeNO ve sCD200 seviyeleri anlamlı derecede azalmıştı. Regresyon analizleri ile Grup IA hastalarında ACT-FEV1, ve ACT- FVC arasında pozitif korelasyon saptanırken, FeNO-yaş ve FeNO-ECP arasında negative korelasyon saptandı.
Tartışma: Sonuçlarımız astımlı hastaların klinik durumları ile serum biyomolekülleri arasındaki uyum ile potansiyel kullanımlarını ve omalizumab tedavisi için takip parametresi olarak kullanılabilirliklerini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: astım, omalizumab, biyobelirteçler


Seda Tural Önür, Arzu Didem Yalçın, Saadet Gümüşlü, Gizem Esra Genç, Kemal Kiraz, Sedat Altın. Effects of Omalizumab Treatment on Some Biomarkers in Severe Allergic Asthma Patients. . 2017; 19(2): 84-90

Sorumlu Yazar: Seda Tural Önür, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar