. Baskıdaki Makaleler: EJP-58860

Düşük Yoğunluklu Pulmoner Rehabilitasyon Programının Stabil KOAH’ lı Hastalarda Yaşam Kalitesi ve Solunum Fonksiyonları Üzerine Etkisi

Şule Çilekar1, Baykal Tülek1, Fikret Kanat1, Mecit Süerdem1, Funda Levendoğlu2, Ibrahim Tuğrul Taşpınar2
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilimdalı, Konya, Türkiye
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, Konya, Türkiye

AMAÇ: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan hastalarda ayaktan uygulanan düşük yoğunluklu pulmoner rehabilitasyon programının; egzersiz kapasitesi, dispne skalası, yaşam kalitesi ve solunum kas kuvveti üzerine etkinliğini araştırmak
YÖNTEM: 1 Aralık 2012 ve 31 Ağustos 2013 tarihleri arasında Göğüs Hastalıkları Kliniğinde KOAH tanısı ile takip edilen 30 hastaya düşük yoğunluklu, 6 hafta, haftada 3 gün tedavi uygulanmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası hastaların arteriyal kan gazı (AKG), 6 dakika yürüme testi (6DYT) mesafesi, solunum fonksiyon testleri (SFT), solunum kas güçleri ve. St. George’un solunum anketi (SGRQ) ile yaşam kaliteleri değerlendirilmişir. Dispne dereceleri Modified Medical Research Council (mMRC )ve COPD Assessment Test (CAT) ile değerlendirilmiştir. Sonuçların analizi için kolmogorov smirnov testi, shapiro-wilk testi,wilcoxon ve sample t-test kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 30 hasta alındı, 26 hasta pulmoner rehabilitasyon tedavisini tamamladı. Çalışmamızda; 6DYT mesafesinde (p=0.049), yürüme bitişi oksijen satürasyonu (sO2) değerinde (p=0.019), zorlu ekspiratuar volüm birinci saniye (FEV1), zorlu ekspiratuar volüm birinci saniyenin, zorlu vital kapasiteye oranında (FEV1 / FVC), fonksiyonel ekspiratuar akım (FEF 25-75) değerlerinde artış (p<0.05) ve dispne skoru mMRC (p=0.001), CAT (p=0.003), SGRQ testlerinde azalma (p<0.001) saptandı. Maksimum inspiratuvar basınç (MIP), maksimum ekspiratuvar basınç (MEP) değerinde ve AKG parametrelerinde ise anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0.05).
SONUÇ: Düşük yoğunluklu pulmoner rehabilitasyon tedavisinin egzersiz kapasitesi, dispne skalası, yürüme mesafesi ve yaşam kalitesine olumlu katkılar sağladığı gözlenmiştir. Bu tedavi modeline uyum yüksek bulunmuştur dolayısı ile KOAH'lı hastalarda düşük yoğunluklu pulmoner rehabilitasyon tedavisi tercih edilebilir.

Anahtar Kelimeler: KOAH, PULMONER REHABİLİTASYON, EGZERSİZ KAPASİTESİ




Sorumlu Yazar: Şule Çilekar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar