. 2015; 17(2): 126-128 | DOI: 10.5152/ejp.2015.55264  

Tarama Amaçlı Çekilen Akciğer Grafisinde Bilateral Üst Zonlarda Yamalı Dansite Artımları Olan Asemptomatik Olgu: Tanınız Nedir?

Tayfun Çalışkan1, Yasin Uyar1, Dilaver Demirel2, Oğuzhan Okutan1, Faruk Çiftçi1, Ersin Demirer1, Zafer Kartaloğlu1
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Servisi, Istanbul
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Patoloji Servisi, Istanbul

Pulmoner alveoler proteinozis (PAP), alveollerde ve terminal distal hava yollarında amorf, periyodik asit-schiff (PAS) pozitif lipoproteinöz materyal (sürfaktan fosfolipidleri ve protein) birikimi ile karakterize nadir bir diffüz akciğer hastalığıdır. Hastalarda en sık görülen semptomlar; dispne, öksürük ve balgam çıkarmadır. Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografisinde (YÇBT); düzgün retiküler (septal) kalınlaşma ile süperimpoze olan buzlu cam opasitelerinin oluşturduğu karakteristik coğrafik patern görülür. Hastalığın tanısı için bronkoskopi ile bronkoalveoler lavaj (BAL) ve/veya transbronşiyal biyopsi yapılmaktadır. BAL’ın tipik opak veya süt benzeri görünümü vardır ve sitolojik incelemesinde; PAS-pozitif materyal içeren alveoler makrofajlar ve aselüler amorf eozinofilik PAS-pozitif materyal görülür. Herhangi bir yakınması olmayan hastada tarama amaçlı çekilen akciğer grafisinde her iki akciğer üst zonlarda yamalı dansiteler izlenmesi üzerine yapılan incelemeler ile PAP tanısı konan bir olguyu sunduk.

Anahtar Kelimeler: alveoler proteinozis, pulmoner, primer


Tayfun Çalışkan, Yasin Uyar, Dilaver Demirel, Oğuzhan Okutan, Faruk Çiftçi, Ersin Demirer, Zafer Kartaloğlu. Bilateral Upper Zone Patchy Opacities on the Chest Radiography Taken for Screening in a Patient without Any Smptoms: What Is Your Diagnosis?. . 2015; 17(2): 126-128

Sorumlu Yazar: Tayfun Çalışkan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar